The Cube

The Cube: Снимка на пленен украински войник преди да бъде убит обедини украинците

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

През последните два дни в социалните мрежи се разпространява кадър на един пленен украински войник, заснет непосредствено преди да бъде убит. Как въпросната снимка сплоти не само украинци, но и непознати хора в онлайн пространството?

Вероятността да имате социална мрежа и да не сте попаднали на тази снимка през последните няколко дни е доста малка. Историята ѝ е наистина смайваща. Тя е стопкадър от разпространяващ се от понеделник видеоклип, чийто произход не е изяснен. На кадрите виждаме същият украински невъоръжен войник да пуши цигара в окоп. Непосредствено преди да бъде застрелян с автоматично оръжие от руските бойци изрича думите "Слава на Украйна!". Украйна вече започна разследване, за да открие извършителите, като лично президентът на страната Володимир Зеленски обеща, че „убийците ще бъдат намерени“. Русия не е коментирала публично инцидента.

Вече има спорове и за самоличността на украинския войник. Във вторник украински военни посочиха името му - Тимофий Шадура, позовавайки се на предварителна информация. Един известен украински разследващ журналист обаче породи противоречиви съмнения, твърдейки, че човекът от видеоклипа е друг. Консенсус е постигнат единствено около мнението, че идентификация може да бъде направена едва след връщане на тялото.

Междувременно в социалните мрежи сме свидетели на смайващо обединение на непознати хора. Създават се колажи и се пишат благодарствени слова. Украинският народ пък изглежда се сплоти още повече след историята на убития войник и по всичко изглежда ще го увековечи като символ на своята съпротива и непоколебимост.