Европа

Полша изпраща още 10 танка "Леопард 2А4" на Украйна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Полша ще изпрати 10 танка "Леопард 2А4" на Украйна тази седмица, съобщи полският министър на отбраната.

По-рано Полша обеща да изпрати на Киев общо 14 тежки танка „Леопард 2“. Първите четири вече бяха доставени в края на февруари, на първата годишнина от руската офанзива в Украйна.
Мариуш Блашчак заяви също, че Полша ще създаде сервизен център за танкове, използвани в Украйна.

"Готови сме да открием сервизен център в Полша, който да ремонтира и обслужва танковете "Леопард 2", доставени на Украйна", обясни той и добави, че ще повдигне въпроса в разговорите си с германския министър на отбраната Борис Писториус.

Основният въпрос, който ще обсъдим, е ниската наличност на резервни части за танковете "Леопард“. Той се надява германският му колега да повлияе на немската индустрия, така че да бъдат доставени резервни части за "Леопардите", добави полският министър.

Полша е инициатор на усилията за изпращане на модерните танкове в Украйна, тъй като първоначално Германия се противопоставяше на натиска от страна на съюзниците да разреши този ход.

В началото на тази година Берлин се съгласи да изпрати свои танкове "Леопард“ и даде зелена светлина за доставките от други държави, сред които Полша, Швеция, Финландия и Португалия.