Общество

Доживотни присъди за помагачите на атентатора от Сарафово

От Euronews България Euronews България

Доживотни присъди за помагачите на терориста от летище Сарафово е постановил Върховният касационен съд.

Новината съобщи главният прокурор Иван Гешев. Уважени са и гражданските искове на близките на петима от загиналите израелски туристи, както и на българския шофьор на автобуса. 

По думите му терористичният акт е един от най-големите в българската история и Европа. Интерпол все още издирва двамата съучастници на атентатора. Делото срещу тях се водеше задочно.

На 18 юли 2012 година на паркинга на летището беше взривен автобус с израелски туристи. При инцидента близо 40 души бяха ранени, а шофьорът на автобуса - български гражданин и петима израелци, както и извършителят на атентата, загинаха. Делото по случая се водеше в Специализирания съд, а след това то стигна до Върховния касационен съд.

Главният прокурор Иван Гешев и представители на други институции участваха в церемония в софийската синагога, където получиха благодарствени писма от еврейски организации във връзка с недопускането на Луковмарш в София.

Гешев заяви, че българските институции са показали взаимодействие и "заедно с неправителствения сектор успяха да предотвратят едно грозно явление".

По думите му най-голямото изтребление в човешката история - Холокоста, е започнало не с концлагерите, а с първото изречение от "Речта на омразата". "Ние трябва да сме много внимателни, за да не допуснем да се повторят най-черните страници от нашата история. Както виждаме с войната в Украйна, човечеството показва, че сякаш забравя уроците на историята и, надявам се, да не сме обречени да ги повтаряме", добави главният прокурор.