Свят

Загинали и изчезнали при огромно свлачище в Индонезия

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Най-малко 11 души загинаха, а десетки са в неизвестност след проливни дъждове и свлачища, връхлетели един от най-отдалечените острови на Индонезия.

50 човека се смятат за изчезнали в резултат на трагедията в западната провинция Архипелаг Риау. Бедствието е предизвикано от обилни валежи. Калта и отломките от свлачищата са изравнили със земята и напълно са покрили къщите, които са били близо до ръба на скала на остров Серасан. Комуникационната мрежа в засегнатия район е прекъсната, което затруднява получаването на актуална информация. Метеорологичните условия се променят бързо. Все още има силни ветрове, а приливните вълни са високи.

Достъпът до отдалечения остров ще бъде затруднен и за спасителните служители. Обикновено това отнема пет часа с бърза лодка, обясниха местните власти. Утре Националната агенция за намаляване на последствията от бедствия ще изпрати хеликоптер, за да ускори процеса на логистична доставка. Индонезия е предразположена към свлачища през дъждовния сезон, които на някои места се влошават от обезлесяването, а продължителните проливни дъждове предизвикаха наводнения в различни райони на страната.