Общество

Задържаха убиеца от „Соло“ в Узбекистан

От Euronews България Euronews България

Осъденият за убийството пред дискотека „Соло” в София Илиян Тодоров е задържан в Узбекистан, съобщи БНР. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева потвърди за ареста.

Той се опитал да се качи с фалшив паспорт от летището в Ташкент към Истанбул. На място обаче се появило съмнение, че документът е фалшив. Снимки, изпратени до властите у нас, след направена експертиза, доказали, че става въпрос именно за Илиян Тодоров.

Той е в неизвестност над 12 години. Българските власти са уведомени за задържането нa Тодоров на 4 март. Предстои да бъде поискана екстрадицията на Тодоров у нас.

Илиян Тодоров беше осъден на доживотен затвор в края на 2013 г. за двете убийства пред дискотека "Соло". През декември 2011 г. на първа инстанция Тодоров беше оправдан. Председател на съдебния състав беше Румяна Ченалова, а вторият съдия в състава подписа присъдата с особено мнение. След като бе освободен Илиян изчезна от България. Баща му, общински съветник от БСП в Перник Венцислав Тодоров, се кълнеше, че никъде не е заминавал.

Апелативният съд критикува изцяло начина на възприемане и обсъждане на доказателствата и постанови доживотна присъда. Върховният касационен съд потвърди доживотното наказание и така, на 11 декември 2013 г. Тодоров беше обявен за издирване.

Междувременно родителите на Тодоров осъдиха държавата за незаконно подслушване. Причината е, че в началото на издирването му семейството му е било подслушвано, макар че този способ не може да се прилага за издирване на лице с влязла в сила присъда.

След двойното убийство през 2009 г. Илиян Тодоров се укри и в последствие сам се предаде в полицията след като бе обявен за национално издирване. Той се появи с променен външен вид – изрусена коса и изрязани до кръв нокти, за да не може да бъде иззет биологичен материал за експертиза. Тодоров бе обвинен за убийствата на Кирил Въжаров и Васил Александров и в опит за убийство на Кирил Димитров. Това бе трагичната развръзка от пиянски скандал на улицата между компанията на убитите и тази на Тодоров. Преди това младежите са се веселили в дискотека "Соло", намираща се на метри от съдебната палата в столицата, откъдето дойде и името на шумния процес.

В хода на делото стана ясно, че във фаталната нощ Тодоров е бил единственият, който е носел нож, но успял да го прекара през охраната на клуба, като го дал на момиче. Оръжието така и не бе открито. Прокуратурата твърдеше, че Тодоров е споделил за извършеното убийство пред таксиметровия шофьор, с чиято кола избягал от мястото на инцидента. Въпросният свидетел твърдеше, че е чул "на тия тримата им е... майката", както и "май наръгах един". Като доказателство за вината на Тодоров прокуратурата сочеше и скайп разговор между него и свидетелката Сирет Пуук, естонка, която му гостува, в който обвиняемият й внушава да не се обажда в полицията, казва й, че всичко е наред и я убеждава, че не е използвал ножа си.

Румяна Ченалова, която оправда Тодоров на първа инстанция записа в мотивите си, че няма достатъчно преки доказателства за вината му, а само косвени. Оправдателната присъда бе подписана с особено мнение от младши съдия Мария Дончева, която бе сигурна във вината на Тодоров. За разлика от Ченалова обаче тя в нито един момент не пожела да говори пред медиите.

Апелативните съдии категорично приемаха, че единственият, който е носил нож, е Тодоров. Освен това се цитират показанията на свидетелката Пуук, която разказва, че го е видяла да държи оръжието с острие, насочено към земята. "Следващ факт, подкрепящ авторството от страна на подсъдимия на извършеното престъпление, е панически бързото му оттегляне от инцидента и качването му в таксиметровия автомобил", пишат апелативните съдии Антоанета Данова, Лада Паунова и Вера Цветкова.

Категорично се установява, че върху бялата риза на Тодоров, с която е бил облечен по време на инцидента, е открито малко петно от кръвта на Александров. Според апелативните съдии това доказва, че обвиняемият със сигурност е бил в близост с жертвата. Този факт се тълкуваше от адвокатите на Тодоров доста по-различно. Те твърдяха, че при подобна смъртоносна рана, нанесена на Александров, би трябвало да има много по-голямо количество кръв върху извършителя, а не само малко петно. Тези аргументи обаче не се приемат от втората инстанция.

Апелативният съд постановява доживотно наказание, а присъдата бе потвърдена и от върховния.