Свят

Китай планира 5% икономически растеж и повече разходи за отбрана

От Euronews България Euronews България

Китай ще се стреми към близо 5% икономически растеж през 2023-та. Това заяви премиерът на страната в началото на годишната сесия на парламента.

В последния си доклад за състоянието на страната като министър-председател – Ли КъцЯн каза, че китайската икономика е показала "силна устойчивост". Миналата година темпът на растеж на брутния вътрешен продукт е бил 3%.

Правителството иска да създаде 12 млн. нови работни места в китайските градове.

 

Икономиката запази стабилността си в условията на трудности, а основните задачи за развитие през годината бяха изпълнени в сложна среда с много промени.

Ли Къцян, премиер на Китай

Премиерът допълни, че Китай трябва да постигне мирно обединяване с Тайван. От правителството в Тайпе отговориха, че Пекин трябва да зачита свободата и демокрацията на тайванския народ.

За втора поредна година разходите на Китай за отбрана се увеличават с повече от 7%. Те се равняват на около 220 млрд. евро. 

Близо 3000 делегати се събраха за сесията на Общокитайското събрание на народните представители, която продължава до средата на месеца. 

Очаква се президентът Си Дзинпин да бъде преизбран за безпрецедентния трети мандат на поста, а Ли Къцян – да бъде назначен за нов премиер на Китай.