Добро Утро, Европа

Биосензори и болнична „виртуална реалност“ - последни новости в здравеопазването

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Могат ли малки устройства да ви поддържат във форма и здрави? Краткият отговор на стартъпите на Световния мобилен конгрес в Барселона е "да". Малки фирми показват най-новите си здравни продукти. 

С размер на монета от 25 цента, това малко устройство може да си спаси живота. Биосензор от южнокорейската компания Mezzo. Следи пулса, температурата, дихателната активност на пациента. Може да открива 17 вида аритмии.

Компанията се представя в рамките на форум за стартиращи фирми, наречен 4 Years From Now (4 години от сега).

 

Самото устройство има алгоритъм, който засича аритмия, пулс и дишане. И след това чрез функциите анализираме данните в реално време и ги предаваме в облака. И така лекари от отдалечени места могат да наблюдават състоянието на пациентите.

Юнхун Парк – главен инженер в Меzzo Company 

Виртуална реалност помага на децата да разберат какво се случва в една болница. Необходими са само слушалки и мобилен телефон.

Анимационен герой на име Никси е водач на най-малките пациенти и им обяснява как изглежда операционната зала, как протичат изследванията, какво правят лекарите.

 

Децата са малки хора, нали? Те искат да знаят какво се случва. През повечето време се страхуват да се отделят от родителите си и да отидат в непозната стая. Така че ние им показваме какво ще се случи в болнична среда. Това е много полезен опит за тях.

Томас Лобез – изпълнителен директор на Nixi for Children 

Програмата е преминала през клинични изпитвания, като ефективността ѝ е оценена в сравнение с деца, които не са опитали VR преживяването.

Всички малчугани в групата с виртуална реалност са показали нива на тревожност под зададения праг от 30 точки от 100.

Тези устройства са само няколко от стотиците, показани в секцията на стартъпите в Барселона. Технологични компании от 35 страни участват на изложението с надеждата да привлекат решаващи инвестиции за бъдещото си развитие.