Общество

Доц. Чобанов разказва за паметниците, посветени на руските освободители в София

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Освободителната за нас Руско-турска война е десетата поред и дава независимост още на Черна гора, Сърбия и Румъния от Османската империя.

Това каза за Euronews Bulgaria доц. Тодор Чобанов.

Прозвището на Александър Втори - Освободител се свързва с неговата дейност и прекратяването на феодализма в Русия. Александър Втори без съмнение е най-либералният руски владетел. Негова фигура подобна тази пред парламента, има и пред парламента във Финландия, тъй като нарежда създаването на политическа и културна автономия там.

Александър Втори до смъртта си остава голям привърженик на българския народ и е радетел за това нашата държава да се развива не като задунайска губерня, а като независимо княжество.

Първата вноска от 50 000 лв. за изграждането на паметника на Александър Втори е дарена лично от Фердинанд. Прави се международен конкурс и се избира италианецът от флорентинската школа Анолдо Зоки.

Още на учредителното събрание през 1879 г. Каравелов прави предложение да се изгради и храм паметник в знак на благодарност за немалкото загинали в Руско-турската освободителна война. Първоначалната идея е била храм-паметникът да се изгради във Велико Търново. След решението София да бъде столица плановете се фокусират тук. Богомолов се нарича архитектът, чийто проект за храм-паметника „Александър Невски“ е изоставен и по изцяло нов проект на архитект Померанцев, близо 10 г. тече подготовка за изграждането на храма. С над 50 м височина и широчина и над 70 м дължина, това и до днес си остава един от най-големите православни храмове в света. Името му се свързва с Александър Втори - Александър Невски е неговият покровител. Около 20 г. продължава строителството на храма, открит е през 1924 г. Тъй като България се оказва във война с Русия през Първата световна война и Русия бомбардира пристанище Варна, има един период, в който храмът се казва „Св. Св. Кирил и Методий“.

Още за историята на Руски паметник и Докторския паметник вижте във видеото.