Свят

САЩ, Южна Корея и Тайланд проведоха съвместни военни учения

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Съвместни военни учения на САЩ, Южна Корея и Тайланд. Страните проведоха комбинирано въздушно учение над Жълто море и централния регион на Корейския полуостров.

В ученията участваха изтребители F-15K и KF-16 на южнокорейските военновъздушни сили и бомбардировачи B-1B на военновъздушните сили на САЩ. Съюзниците проведоха учението като част от изпълнението на споразумението си за своевременно разполагане на стратегически средства, съобщи южнокорейското министерство на отбраната.

"Основното, което правим, е синхронизирането на движението. Това отново е изключително сложна операция. Умелият начин, по който тези три държави, които оперирахме и изпълнихме, просто показва силата на нашето партньорство. И отново показва, че макар и да говорим различни езици, всички ние сме в състояние да се обединим в преследването на обща цел", каза кап. Джонатан Корнел, офицер по операции на Съвместното информационно бюро.

Подкрепяни от ниско прелитащи изтребители, морските пехотинци от 3 държави щурмуват тайландски плаж като част от продължаващото ежегодно военно учение "Златна кобра". Десантът на тайландските морски пехотинци е начело. Те бяха подкрепени от американски и южнокорейски части с бронирани машини амфибия. Целта беше бързо да се установи плацдарм и да се преодолее противниковата сила.

Тази година "Златна кобра" отново се утвърди като едно от най-големите многонационални военни учения в света след три години пандемия.

Въпреки че само три държави участваха в петъчната атака на плажа, Сингапур, Япония, Индонезия и Малайзия също са пълноправни участници в цялостното двуседмично учение, което се организира съвместно от Кралските въоръжени сили на Тайланд и Индо-тихоокеанското командване на САЩ.

23 други държави се присъединяват като партньори, а общият брой на участниците е 7 400 души.