България

Заплахи срещу шефа на БАБХ

От Euronews България Euronews България
Hristodaskalov проф. д-р Христо Даскалов / БГНЕС

Поводът е подаденият от него сигнал за опит за подкуп

Месец след като шефът на БАБХ Христо Даскалов сезира властите, че му е предлаган подкуп, до медиите беше разпространен запис. Подателят е анонимен, а в писмото се твърди, че записът показва неуспешният опит за подкупване на Даскалов. В записа се говори именно за проверките при вноса на храни от Турция.

Кои са двамата участници в записа?

За единият се твърди, че е Христо Даскалов. Другият е мъж, който според подателите на сигнала участва в разговора е с фамилия Моллов. За него се твърди, че е Пламен Моллов - бивш изпълнителен директор на БАБХ по времето на кабинета "Орешарски", в момента част от партия "Български възход" на Стефан Янев.

„Ние ще сме благодарни и тн. Не се притеснявай, бъди спокоен. Нямаш ангажимент с това Това не е за мен! Това не е за мен!", противи се Даскалов. "Ами виж сега, предназначено е за тебе и аз няма какво да го правя. Нямам работа в това отношение, ни съм чул, ни съм видял, ни познавам никой, ни съм никой, аз съм никой, в случая само предавам, това е за добро отношение, за да не изнасилваме нещата, и то може да е регулярно. Това ти го казвам, нали че .. не се притеснявай, това .. аз съм гроб за това А не, не, не. Няма смисъл от това, не мога подобни неща .. не съм правил и няма да правя…“

Анонимен звукозапис

Скандалът около фитосанитарния контрол се развива отдавна. Договорът на фирма „Евролаб“ която осъществява контрола на границата, беше прекратен. А шефът на БАБХ стигна до парламентарната комисия за борба с корупцията. Именно там Росен Костурков от "Продължаваме промяната" заяви, че „Евролаб" е предложила подкуп в размер на 6 млн. лв. на година на директора на Христо Даскалов. А парите били предложени от бивш депутат. За предлагания подкуп потвърди и заместник-министъра на земеделието - Иван Христанов. А случаят беше предаден и в ръцете на ДАНС.