Европа

Еди Рама представи Ковачевски като премиер на „бъдеща Западна България“ (видео)

От Euronews България Euronews България
Ediramakovachevski

Премиерът на Албания Еди Рама се пошегува с македонския си колега Димитър Ковачевски, представяйки го като "премиера на бъдещата Западна България". Това се случи по време на срещата на върха на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа в петък (10.06.2022 г.) в Солун. Домакин на срещата бе гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, а събитието беше част от балканската обиколка на германският канцлер Олаф Шолц.

Мицотакис представя министър-председателя на Северна Македония пред Олаф Шолц, а Еди Рама се приближава и шеговито казва, че Ковачевски е министър-председател на страна, която скоро ще бъде известна като „Западна България“.

Това не е първият шега на албанския премиер относно спора между София и Скопие. Преди една година на икономически форум в Северна Македония Еди Рама се пошегува с колегата си (тогава Зоран Заев), че България може да поиска от Скопие „да се нарече Западна България“. Малко по-рано през седмицата, на форумът "Отворени Балкани“ в Охрид той определи страната ни като „мъж с проблеми“ и допълни, че ако „невестата ЕС“ е готова за сватба с „младоженеца Балкани“, страните от полуострова са готови да изчакат, но ако не е, те ще се справят.

Макар македонският премиер да прие шегата подобаващо, политическите сили в западната ни съседка не проявиха подобно чувство за хумор. Опозиционната партия ВМРО- ДПМНЕ определи случилото се като "огромен скандал" и настоя за оставка на правителството, които отговориха, че това е "сарказъм, насочен срещу България".