Общество

Властта реши да показва поскъпването на храните в онлайн платформа

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Правителството е разработило специална онлайн платформа, на която ще бъдат публикувани цените на определена група хранителни продукти от производител до тези за крайния потребител. Това стана ясно от съвместен брифинг на земеделския, транспортния и икономическия министър.

Платформата ще заработи до 10 дни, уточни министърът на транспорта и вицепремиер Христо Алексиев.

„Изградихме ясна методика за мониторинг и контрол над определени хранителни стоки, по цялата верига като се тръгне от производител, внос, до крайна цена в съответната верига“, посочи Алексиев.

Гражданите ще могат също така да сравнят цените на определени хранителни стоки с тези в Западна и Централна Европа и съседни на България държави.

„Определихме и няколко държави, както в Западна и Централна Европа, така и съседни, където също на месечна база следим цените на съответните хранителни продукти, за да можем да имаме засичане на цените“, каза Алексиев.


Транспортният министър съобщи, че а налице редица нелоялни търговски практики.

„ Възникват съмнения и за необосновано високи печалби и други нарушения, които ощетяват правата на потребителите“, каза още той, цитиран от БТА.

Не обявяваме война на търговските вериги, нито искаме да водим такава война, но като държава и изпълнителна власт сме задължени да защитим интереса на потребителите. Трябва да сме сигурни, че най-уязвимите групи не страдат от това и не се „изземват“ техните доходи, защото инфлацията и кризата ги поставиха в доста трудна ситуация. Нямаме намерение да се намесваме на пазара в сферата на храните.

Христо Алексиев, транспортен министър

„До момента, за един месец, са направени над 300 съвместни проверки на всички ангажирани институции. Всеки компетентен орган е установявал нарушенията съгласно своите компетенции“, уточни Христо Алексиев.

Той изнесе данни, от които стана известно, че Комисията за защита на потребителите е извършила 471 проверки, откривайки 452 нарушения. От тях 200 са свързани с нелоялни търговски практики.

Българската агенция за безопасност на храните е извършила 333 проверки, с констатирани 32 нарушения. Националната агенция по приходите е направила 340 проверки, от които са последвали 71 съставени акта за нарушения. В търговските вериги в момента текат още около 150 проверки на приходната агенция и девет ревизии, стана известно от думите на Алексиев.

Вицепремиерът увери, че проверките ще продължат, а цените на храните у нас ще бъдат подложени на постоянен мониторинг. Алексиев припомни още, че се работи и по подготовката на нормативни промени, както и по промени в подзаконовата нормативна база, за да бъдат избегнати всички нелоялни търговски практики.