Ела в...

Ела на Летище "София" с Живко Константинов - част 3

От Живко Константинов Живко Константинов Водещ

Вътрешните линии на Летище София били силно развити и стигали до 14 летища:

До Русе, Силистра, Търговище, Горна Оряховица, Стара Загора, Ямбол, до Кърджали, Хасково! Самолетите бяха пълни до край! Изгодни цени, Евтин въздушен транспорт! Във Видин цената на билета беше равен на първа класа влак, обяснява Иван Петков.

В по-нови времена след 90-те години са реновирани Терминал 1, а в новото хилядолетие се работи по изцяло нова писта и по Терминал 2, който е открит през декември 2006 г.

За период от над 50 години от построяването на кулата на Терминал 1, тя е била използвана за водене на самолетите, за РВД и координацията на движението на самолетите, едно доста солидно парче от историята на Т1. В момента не се използва от 10 години и е част от бъдещето на Т1, който ще е за т.н. ВИП авиация.

С цел подобряване на качеството и ефективността на аеронавигационното обслужване в зоната на летището през декември 2012-та е открита новата летищна контролна кула на „Ръководството на Въздушното движение”.  Тук ръководителите на полетите посрещат и изпращат всеки самолет и гарантират нашата сигурност и безопасност. Както те, така и всички останали, които работят на Летище София и екипажите във въздуха, се грижат за това броят на излитанията да е равен на броя на кацанията!