Общество

Инициативата "Купи подарък от майка на дете с увреждане" надхвърли 200 000 души

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Групата ни е огромна и продължава да се разраства. Отначало тръгнахме повече като благотворителна организация, но нещата се промениха. При нас може да се намерят качествени неща, които са ръчно изработени и с много любов. Така Петя Колева, една от създателките на инициативата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, представи в ефира на Euronews Bulgaria онлайн групата си.

„Хората си правят график, за да си закупят изработени от майките продукти“, допълни тя, като подчерта, че членуващите вече са над 200 000 души. Целта на групата е да се подкрепят родители на деца с увреждания, които нямат друга опция за работа и я вършат от вкъщи.

„При нас можете да намерите всичко за всеки повод, за всеки един момент“, посочи още Колева. Към благородната инициатива са се включили социални предприятия и хора с увреждания.

Средствата отивали за всичко, от което имало нужда семейството на дете с увреждане. „Майката няма шанс да ходи на работи, а иска. Подкрепени са психологически чрез нашата инициатива, толерираме я да прави нещо, което да я кара да се чувства добре“, каза Петя Колева.

Таня Цветкова от ателие „Декор“ във Велико Търново пък разказа за работата на социалното предприятие, в което участват петима души с увреждания. Ателието вече се самоиздържа и освен изработването на различни продукти, другата кауза е „използване на естествени натурални материали“, като топки за сушилня от вълна.

Вижте още във видеото.