Европа

Как се справят украинците в Испания?

От Euronews България Euronews България

Инна пристига в Испания заедно с дъщеря си, за да избяга от войната в Украйна. След като прекарва няколко месеца в приемен център, сега тя живее в испанско семейство. Двете казват, че са дълбоко благодарни за помощта, която са получили от правителството, неправителствените организации и испанското общество като цяло. Но една година след нахлуването на Русия много бежанци все още се борят да се установят в Испания.

„Първият проблем е езикът, разбира се. Няма как да намериш работа без испански. Затова започнах да го уча. След това ще ми се наложи и да легализирам дипломата си“, казва Инна.

Само 14 000 бежанци, или 15%, са намерили работа в Испания, докато в Европа този процент е средно 40%.Много от тях са принудени да разчитат на спестяванията си и на помощта на семействата и неправителствените организации, за да оцелеят.

160 000 украинци са получили временна закрила в Испания, но 60 000 от тях все още не са регистрирани на испански адрес. Около 20 000 души все още живеят в квартири и приемни центрове.

„Смятам, че половината от бежанците, които са дошли, ще останат в Испания. Може да дойдат и нови бежанци, разбира се“, не крие Оксана.

От август насам най-малко 22 000 украински семейства вече са се завърнали по домовете си, въпреки че не знаят колко от тях са останали.

Тъй като Кремъл засилва настъплението си към Украйна, Европа отново ще трябва да се подготви за евентуално ново украинско бягство с десетки хиляди разселени хора. От Мадрид - Хайме Веласкес, Euronews