Политика

Радев връчи орден „Мадарски конник“ първа степен на Херо Мустафа

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Заминаващият си посланик на САЩ у нас Херо Мустафа беше удостоена с орден „Мадарски конник“ първа степен от президента на републиката Румен Радев.

Държавното отличие се връчва за големите заслуги на дипломата за задълбочаването на стратегическото партньорство между България и САЩ и за разширяването на двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес.

„Днешната церемония е израз на признателност за работата и личния принос на Мустафа и е израз на партньорството между България и САЩ. От първия си ден в София Мустафа работи всеотдайно, на нея се падна трудната задача да ръководи в период белязан от безпрецедентни предизвикателства. Пандемията от Ковид и бруталната война на Русия срещу Украйна предизвикаха устоите на правовия ред. В този контекст посланик Мустафа винаги беше готова да съдейства, за да се намерят устойчиви решения за сигурност и просперитет за двете страни“, откри церемонията държавният глава.

Скрепеният формално стратегически диалог допринесе и постигна прогрес в редица важни области. Имаше ключове споразумения в редица важни сфери. Във фокуса беше укрепването на правото и борбата с корупция. В новите измерения на международния ред, сигурността и отбраната се наложиха като ключово измерение от нашето партньорство в рамките и на НАТО. Ние ще разчитаме на САЩ за укрепване на армията, което е гарант за суверенитета ни. Сътрудничество в областта на енергетиката също имаше важни аспекти.

Румен Радев, президент на България

Радев благодари на американските съюзници и за оказаната помощ при газовите оставки.

„От 2019 двустранната ни търговия бележи непрекъснат ръст. Със своето дейно участие посланик Мустафа вдъхна нов импулс във всеки аспект. С нейния директен подход и интерес към България нейните призиви достигнаха до широк кръг от българското обществото. На 19 септември ще се навършат 120 години от дипломатическите отношения между САЩ и България. Вие допринесохте много. Вие ще продължите да носите България в сърцето“, каза още президентът.

„За мен голяма е чест този орден. Времето като свидетелство за успеха е символ на дълбокия и траен съюз между нашите държави. Гордея се че САЩ и България са съюзници. Ще се радвам да съм допринесла много. България в ключов партньор в НАТО и ЕС и е стратегически партньор на САЩ. нес нека отпразнуваме победите. Трябва да признаем, че има предизвикателства, но нека отделим момент да празнуваме“, започна своето слово посланик Мустафа.

България помогна на Украйна много и трябва да се гордеете да сте домакин на нова бойна група. Българската сигурност е сигурност и за САЩ. България промотира и енергийната сигурност. Много се радвам, че построихте интерконектор с Гърция. Сега се стремите и към диверсификация на нефта. Гордея се от работата, която свършихме заедно.

Херо Мустафа, посланик на САЩ в България

Посланик Мустафа поздрави Народното събрание за приетия закон за защита на подаващите сигнали за корупция.

„САЩ подкрепя България в нейната борба срещу корупцията, но промяната идва отвътре. Ние празнуваме скоро 120 години дипломатически отношения и те никога не са били толкова силни“, каза още американската посланичка.

Херо Мустафа е първият американски посланик в последните 30 години, който си тръгва от България с орден от по-нисък ранг. Всички нейни предшественици са получили най-високото възможно отличие орден „Стара Планина“ първа степен. 

Откакто Румен Радев е президент обаче той отдава повече предпочитание на орден „Мадарски конник“. До 2020 г. държавният глава е връчил на заминаващите си посланици 25 „Мадарски конник“ срещу 11 ордена „Стара планина“.