Общество

Защо България е на опашката по ваксинация срещу COVID-19?

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Not Real News 22119417428377 Ваксина срещу COVID-19. Снимка: AP

Две години след началото на пандемията от COVID-19 и повече от година след началото на ваксинационния процес, България продължава сериозно да изостава с ваксинирането на населението. В началото на април 2022 година все още под 30% от българите са с пълен ваксинационен цикъл. За сравнение, средният процент за света вече е 58, като повечето европейски държави са го надхвърлили. Докато в България малко над 30% от населението е с поставена поне една доза, в Испания са 88%, Франция – 80.1%, Великобритания – 77.5% , Германия – 75.9%, Полша – 59.8%, Русия – 54.9%. В САЩ – 77.1% от населението е с поне една доза, в Индия – 71.3%, а в Китай нивата са дори още по-високи – 88.5%. Сравнението на България със съседните държави също е неблагоприятно – Гърция – 76.2%, Турция – 68%, Сърбия – 48.7%, Румъния – 42.7%, Република Северна Македония – 41%. Нивата са съпоставими с държави като Уганда (30.2%), Либия (31.7%) и Мавритания (32.6%).

В България ковид ваксинацията започна едновременно с другите държави от ЕС (началото на 2021 година), но изоставането бе видно оше тогава и така и не се наваксва. Защо се получи така?

Travel Trip Bulgaria 895015530822 София, България. Снимка: AP

Проучване на „Тренд“ от януари 2021 година сочи, че 28% от пълнолетните българи биха се ваксинирали срещу ковид, а 43% не биха. Тези 28% съответстват на около 1.5 милиона души, докато напълно ваксинираните българи вече надхвърлиха 2 милиона. Тоест, част от обществото е променила нагласите си в полза на ваксинацията. И все пак...

Периодът от началото на ковид ваксинацията досега съвпадна с политическа нестабилност, две служебни правителства и три парламентарни вота. Начело на здравното министерство бяха последователно трима министри - Костадин Ангелов, Стойчо Кацаров и настоящият Асена Сербезова.

Любопитен факт е, че вторият от тях (Стойчо Кацаров) публично застъпваше скептични по отношение на ваксините позиции, преди да бъде назначен за министър. Което няма как допълнително да не разколебае обществеността.

Virus Outbreak Balkans First Jabs 21349572534978 Ваксинация срещу COVID-19. Снимка: AP

Според самия Кацаров, “популистките правителства, които управляват страната ни през последните години, ни превърнаха в модел на корумпирана държава. Това е благоприятна среда за развитие на теории, които не са базирани на науката”.

Доверието във ваксините бе подкопавано и от авторитети на най-високите нива в медицинската гилдия. От самото начало на пандемията доц. Атанас Мангъров (от ноември 2020 година началник на ковид отделението в Инфекциозна болница) омаловажаваше последствията от заболяването и оспорваше налаганите противоепидемични мерки, особено носенето на предпазни маски. А през януари тази година дори хвърли медийна “бомба” с твърдението, че “564 души са починали, защото са били ваксинирани”. Последва официално опровержение от Министерството на задравеопазването, в което се уточнява, че “в България няма случай на доказана причинно-следствена връзка между ваксина срещу COVID 19 и смъртен изход”, а в медиите се появиха публикации, че Прокуратурата започва проверка срещу доц. Мангъров за всяване на паника.

Имунологът проф. Андрей Чорбанов също периодично внасяше смут по темата. През октомври 2021 година той обяви, че оглавяван от него екип разработва прототип на ваксина, който е съвсем различен от познатите досега. Шест месеца по-късно “българската ваксина” все още не е патентована.

Bangladesh Facebook 18353373503453 Фейсбук. Снимка: AP

И преди пандемията бе ясно, че голяма част от населението е податлива на манипулации чрез слухове и разпространяване на фалшиви новини. През последните две години в интернет, а и не само там, плъзнаха най-различни конспиративни теории - първоначално свързани със самия коронавурус (включително и с отричане на неговото съществуване), а впоследствие и с ваксините. Немалко българи повярваха, че ковид ваксинацията представлява “чипиране на населението”, а самите ваксини водят до стерилитет. Въпреки научно обоснованите опровержения, страховете останаха.

През ноември 2021 година вестник „Капитал“ публикува анкета сред читателите си с въпрос: “Защо не искате да се вкасинирате?”. Една пета от отговорите са свързани с дезинформация и конспиративни теории. При това става дума за медия, чиято политика видимо е “за” ковид ваксинацията и се предполага, че делът на “антиваксърите” сред нейната аудитория е по-нисък от средния за страната.

Още от самото начало проваксърската позиция се оказа непопулярната в обществото, а това в предизборна ситуация (три пъти през 2021 година) оказва огромно значение. По време на кампания никой не смее да се опитва да промени обществените нагласи, но за сметка на това мнозина се изкушават да ги “яхнат”. Така някои политически сили (“Възраждане”, АБВ) застанаха категорично срещу ковид ваксинацията, а останалите в най-добрия случай се ограничаваха до “това е личен избор”. Малцина политици дадоха личен пример, вкасинирайки се пред камерите, макар впоследствие да се оказа, че и други (включително такива на антиваксърски позиции) са го направили без много шум.

Virus Outbreak Bulgaria 22012525790973 Протест срещу анти ковид мерките в България. Снимка: AP

Съществуват различни обяснения защо мнозинството от българите все още не желае да се ваксинира срещу COVID-19.

Още през февруари 2021 година проф. Тодор Кантарджиев обърна внимание върху народопсихологията. „Най-сигурният начин българите да проявят интерес към ваксините е да се каже, че няма и трябва да се използват връзки, за да се ваксинират. Тогава ще станат опашки за ваксиниране“, каза едно от знаковите лица на Националния оперативен щаб за борба с пандемията.

Според журналиста Борислав Зюмбюлев, основната причина е дълго внушаваната теза за “колективния имунитет”. След като е необходимо 70% от хората да се ваксинират, за да защитят цялото население, всеки гледа да е в другите 30% “за да не се мине”, разсъждава той.

Политологът Огнян Минчев напомня, че “ваксинирането е част от културата на България”, но в случая българинът не се ваксинира, защото очаква да го излъжат. Минчев обръща внимание върху “атмосферата на нездрава конкуренция”, наложена между обществените групи и водещите ги медицински експерти, от началото на ковид пандемията.

Virus Outbreak Bulgaria 21302587308111 Ковид отделение в българска болница. Снимка: AP

В крайна сметка в началото на април България е на второ място в света по ковид смъртност на 1 милион души население. Данните конкретно за България показват, че това се дължи най-вече на високите нива на смъртност през есента на 2021 година (щамът „Делта“), когато се очакваше мноизнството от населението вече да е имунизирано - което не се случи. От началото на септември до средата на ноември 2021 година среднодневната ковид смъртност (на 7-дневна база) се покачи от 50 до 173 човека. Аналогичните данни за заразяемост също отбелязаха сериозно повишение – от 1 500 на 4 700 души.

А през идните месеци не се очаква сериозно повишаване на нивата на ваксинация.

Първо, последващата вълна („Омикрон“) се характреризираше с високи нива на заразяемост, но по-ниска смъртност (и като цяло по-леко прекарване на болестта). „Пикът“ на заразяването с „Омикрон“ достигна до 8 800 души дневно на седмична база (края на януари 2022 година), но последващият „пик“ на смъртността бе относително по-нисък (89 души в средата на февруари 2022 година). Това затвърди нагласите сред мнозина, че в общия случай ковид се прекарва леко и не е нужно да прибягват до недостатъчно проверените според тях ваксини.

Отделно, военният конфликт в Украйна тотално измести ковид темата в медиите. А настъпилата пролет и отпадането на почти всички ограничителни мерки едва ли тепърва ще стимулират много българи да се ваксинират.