Euronews Primetime

Животновъд: Цената на сиренето трябва да е 10-12 лева

От Euronews България Euronews България

В кравефермата на Георги Тончев във великотърновското село Плаково се отглеждат около 950 говеда, а стадото от млечните крави наброява 400. Има и 150 теленца. Най-много мляко дава кравата Болярка. Тя е порода Холщайн Фризийско говедо и е на 2 години. За пръв път става майка тази година.

„Кравата Болярка е на първо теле тази година, отелена е преди 75 дни и в момента за 24 часа дава 40 кг мляко. За нейната лактация от 305 дни, ако го поддържа това мляко, ще даде минимум 10 тона и половина! За да дава 40 литра мляко, тя изяжда 50-52 кг от тази смеска“, казва д-р Мария Кънчева, която е ветеринарен лекар.

Смеските за хранене на кравите като Болярка включват царевичен силаж, люцерна, соев шрот, кюспе, царевица, обогатени с витамини и минерали. Цените на всеки един от тези компоненти растат постоянно.

„От тази седмица кюспето е на нова цена - 650 лева, царевицата и тя постоянно е на нова цена...Фуражът е страшно скъп в момента, той е най-големият разход“, обяснява управителят на фермата Станимир Котларов.

Разходите по една крава обаче не спират дотук. Всяка година животните имат по две задължителни ваксинации.

„Ваксините, витамините, които получават в храната, хормоните, които се употребяват, за да бъдат заплодени навреме…скочиха многократно“, продължава доктор Кънчева.

От декември изкупната цена на суровото мляко пада, като в момента се търгува от 90 ст. до лев.

„За мене е нелогична високата цена на магазините на млечните продукти. При тези цени на млечните продукти в магазините, кравето мляко трябва да е три лева- изкупната цена. Или пък при тази изкупна цена на млякото, 10-12 лева трябва да е сиренето“, категоричен е животновъдът Георги Тончев.

В същото време вносът на мляко от Унгария, Полша и Украйна продължава. Това допълнително усложнява работата на нашите кравеферми. След скока на фуражите и горивата през миналата година, когато последва вълна от фалити на ферми, Георги Тончев прогнозира нови фалити и тази година.