Свят

Приятелят на Путин - Александър Лукашенко - заминава за Китай

От Euronews България Euronews България
Zimbabwe Belarus Lukashenko AP Снимка: AP

Президентът на Беларус Александър Лукашенко ще посети Пекин тази седмица, съобщи китайското външно министерство, цитирано от AP.

Агенцията припомня, че Лукашенко е сред верните съюзници на Владимир Путин. И че в САЩ се засилват опасенията от възможни доставки на китайска военна помощ за Кремъл.

Лукашенко ще бъде в Китай от вторник до четвъртък. Говорителят на външното министерство Хуа Чунин не даде повече подробности за програмата му.

Беларус твърдо подкрепя Москва и позволи територията ѝ да бъде използвана като плацдарм за първоначалното нахлуване в Украйна преди година, припомня още AP.

Лукашенко е единственият президент на Беларус от създаването на този пост през 1994 г. Той потуши със сила протестите през 2020 г. срещу оспорваното му преизбиране на вота, който опозицията и западните страни смятат за фалшифициран.

В същото време директорът на ЦРУ Уилям Бърнс повтори свое предишно изявление в тв интервю за CBS, че „китайското ръководство обмисля предоставянето на смъртоносно оборудване, което би било много рисковано и неразумно“. Все пак Бърнс уточнява, че изглежда това все още не се случва и няма взето окончателно решение.

Официален Пекин твърди, че подобни подозрения целят единствено очернянето на страната. И че единственото, към което се стреми, е мир между Русия и Украйна.

В петък Китай публикува предложение в 12 точки, с което призовава за прекратяване на огъня и мирни преговори между Украйна и Русия. Украинският президент Володимир Зеленски приветства предпазливо идеята - но заяви, че успехът ще зависи от действията, а не от думите.

Китай бе и сред страните, които гласуваха „въздържал се“ последната резолюция на ООН, с която 141 страни призоваха Русия да се изтегли от Украйна.