Култура

Започва Великденският пост: "Социалните мрежи товарят човека повече от храната"

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

От днес започва Великденският пост. Какво трябва да знаем за него и кои са най-важните моменти в тези 40 дни на въздържание? Това са най-дългите и строги пости за пречистване на тялото и духа. В храма „Свети Йоан Рилски“ на Софийската духовна семинария, отец Мелетий, ще ни разкаже още за великденските пости.

„Мисля, че няма да бъде преувеличено, ако се каже, че за нас, християните, и за нашата календарна година постите са сърцето на нашия живот. За тези, които го преживяват истински, това е радост, а не ограничение. Постът не е само хранителното въздържание, което е полезно само по себе си. Това е един начин да имаме други цели, други източници на радост и смисъл на нашия живот, различен от консумацията, която за съжаление ни е завладяла. Да освободим място в умовете и в сърцата си за нашия Господ Бог, който дойде, разпъна се и възкръсна. За нашите близки, които също имат нужда от внимание и обич, а някой път сме погълнати изцяло от собствените си вълнения, грижи и амбиции, и не остава време за тях“, сподели духовникът.

Освен хранителния аспект на поста, той има и един друг смисъл – да се въздържаме от излишни и разсейващи неща, които ни заемат времето. Аз мисля, че за съвременния човек прекарването в интернет и социалните мрежи е по-натоварващо за душата от храната. Мисля, че християнинът и в този аспект трябва да се труди, да избегне излишното обсъждане на други хора в социалните мрежи. Трябва да намерим правилния път към Господ.

Той поясни, че относно хранителния режим, този пост представлява въздържане от храни с животински произход – мляко, яйца, сирене, месо. На по-големите празници като Благовещение на 25 март и Цветница можем да се консумира риба.

„Разпети петък е много силен и важен ден за нас, в който се опитваме да пожертваме хранителните удобства и да не се консумира нищо. Но постът не трябва да се мисли като една категорична забрана. Мярката на хората е различна, защото има болни, деца и друг вид особености. Не е толкова важен този аспект какво е забранено, въпросът е да се потрудим и лишим от някои неща в името на това, Господ да има място в нашия живот", добави Отец Мелетий.