Спорт

Алберт Попов с исторически първи подиум на Световната купа по ски алпийски дисциплини

От Венислав Григоров Венислав Григоров Стажант
Albert Popov BGNES Снимка: БГНЕС, архив

39 години по-късно България отново има скиор на подиума в старт от Световната купа! Алберт Попов завърши на трето място в слалома в Палисейдс Тахо (САЩ). Той раздели позицията с Клеман Ноел (Франция), като остана на 19 стотни от втория Тимон Хоган (Норвегия) и на 24 от победителя Александър Стийн Олсен. Така Попов се качи за първи път на подиума в старт за Световната купа, което български състезател не бе правил от 39 години насам.

Последният подиум за Световна купа за България е от 16 декември 1984 година, когато Петър Попангелов завършва трети на слалома в Мадона ди Кампильо (Италия). Сребърният медалист от първенството на планетата тази година Александрос Гинис от Гърция първоначално беше победител. Около 30 минути след края на състезанието обаче той беше дисквалифициран заради пропусната врата.

В генералното класиране за Световната купа начело е Марко Одермат (Швейцария) с 1466 точки, следван от Александър Омод Килде (Норвегия) с 1080 и Хенрик Кристоферсен с 874 точки. Попов е 42-и със 160 точки. В подреждането за малкия кристален глобус в дисциплината лидер е Лукас Бротен (Норвегия) с 466 точки, следван от Кристоферсен с 434 и Даниел Юл (Швейцария) с 401 точки. Алберт Попов е 16-и със 160 точки.

Още спортни новини вижте във видеото: