Европа

Десетки мигранти загинаха, след като дървена лодка се разби край Италия (Обновена)

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Тежък инцидент с мигранти край бреговете на Италия. Близо 60 души загинаха, след като лодката им потъна в южното Средиземноморие, недалеч от Калабрия. Открити са около 80 оцелели. Служителите на реда обаче се опасяват, че броят на жертвите може да надхвърли 100, тъй като някои оцелели посочват, че на борда на лодката е имало поне 200 души.

В момента се провежда разследване за установяване на самоличността на четирима души, за които се твърди, че са организирали трагичното пресичане на реката от Турция.

По време на операцията, бе разпознат и предполагаем каналджия, заедно с полицай от карабиниери. Тече разследване срещу други трима трафиканти. Те са от турски произход и се издирват.

Гаетано Ломбардо, лейтенант от финансова полиция

Инцидентът се случва само няколко дни след като италианският парламент прие спорни нови правила, ограничаващи спасителните дейности. Новият закон задължава хуманитарните кораби да извършват само по една спасителна акция едновременно. Според критиците този ход ще увеличи броя на хората, загинали при опит да прекосят Средиземно море.

По данни на мониторингови групи от 2014 г. насам в Средиземно море са загинали или са изчезнали повече от 20 хиляди души.