Добро Утро, Европа

Ген. Съби Събев: Краят на войната в Украйна не се вижда

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Края на войната не се вижда. Не са изпълнени политическите и военните цели на двете страни.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria ген. Съби Събев, първи представител на Българиа в НАТО и член на офицерски съюз „Атлантик“, по повод годишнината от началото на руската агресия в Украйна.

 

Ето какво още каза той:

Украйна ясно е казала, че това ще стане, ако Русия напусне територията на Украйна. Русия пък не си е изпълнила целта да окупира Донецка и Луганска Област, Херсон, а и други области в които отстъпи. Предстои ескалация пролетта и лятото през тази година и тогава може да се направи анализ какво ще се случи с тази война.

Русия има срок до месец март да бъдат овладени Донецк и Луганск в административните им граници, но това едва ли ще се случи. Русия няма сили да проведе всички планове по изпълнение на целите си. Пристига нова бронетанкова техника на фронта за Украйна, събират осем нови бригади. Очаква се наистина много ескалация, за съжаление с много жертви.

Украйна най-вероятно няма да получи западен тип самолети, по-вероятно да получи МиГ-29 и СУ, най-вероятно да ги получи от Полша и Словакия. Очевидно България няма да помогне, въпреки, че имаше страхотна възможност за това.

Трябва да се направи много съществена разлика между войната която води Русия в Украйна, и войната която води Украйна. Да вземаш население и деца, които прехвърляш в Русия, да извършваш русификация в окупираните райони, това е тотална война. А Украйна води война, която е само по военни обекти. Моралния императив е на тяхна цена. Те не действат така както Русия, макар че имат много поводи да отговорят по същия начин, но те не го правят.

Ходът на войната ще се определи от ресурсите на двете страни. Според мен Русия вече изразходва мобилизираните 300 хиляди войници и вероятно ще обяви нов трети кръг на мобилизация. Загубите и на ден в някои от най-тежките дни на войната е около 1000 човека на ден. Оценките към момента са около 200 000 убити или ранени за Русия до момента.

Вероятно ще има нов кръг на мобилизация, но Русия няма да може да обучи толкова бързо бойците си. Те затова дават и толкова жертви. Хвърлят мъжете на фронта веднага след месец обучение. Докато Украйна се подготвя в западните държави за доста по-дълъг период от време.



Цялото интервю вижте във видеото.