Свят

Джо Байдън: Към момента Украйна няма нужда от изтребители

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Държавата с най-много военна помощ за Украйна - Съединените щати, засега не планира да доставя изтребители на Киев. Според президента Джо Байдън към момента колегата му Володимир Зеленски няма нужда от тях.

 

Изпращаме му това, от което нашите опитни военни смятат, че се нуждае сега. Има нужда от танкове, артилерия, противовъздушна отбрана, включително и HIMARS. Има неща, от които се нуждае, за да го поставят в позиция да постига резултати през пролетта и лятото, до есента.

Джо Байдън, президент на САЩ

По-рано през седмицата Джо Байдън посети Украйна. Навръх годишнината от руската инвазия

Съединените щати обявиха военна помощ за 2 млрд. долара. Освен това санкционираха лица и компании, обвинени, че са помагали на Русия да заобикаля вече приетите мерки.

В интервю за американска телевизия Джо Байдън допълни, че планира да се кандидатира за нов президентски мандат през 2024 година. Но сега има други приоритети.

Първата дама на Съединените щати - Джил Байдън, каза, че съпругът ѝ трябва само да избере времето и мястото, на които да обяви участие в президентската надпревара.

 

Казва, че все още не е приключил. Не е довършил започнатото. И в момента това е важно... Хората тъкмо започват да виждат резултатите.

Джил Байдън, първа дама на САЩ

Няколко членове на Републиканската партия, сред които и Доналд Тръмп, вече обявиха, че ще участват в изборите.