Култура

„Феята от захарницата“ с премиера в Театър „София“

От Диана Радева Диана Радева Водещ

След дълга пауза трупата на Театър „София“ отново отправя енергия и усилия към децата. Новото премиерно заглавие „Феята от захарницата“ е по едноименната хитова поредица книги на Катя Антонова.

Режисьор на постановката е Елза Лалева. Много от нейните детски представления може да видите в Столичен куклен театър. Главната героиня, която играе феята Ванилия, е Йоанна-Изабелла Върбанова. В историята ще видите Мила Банчева, Юлиан Малинова, Мартин Петров (гост), Николай Върбанов, Николай Димитров, Елеонора Иванова. Сценография и костюми – Петя Караджова, Композитор - Мира Искърова, Мултимедия – Димитър Сарджев, Рисунки и драматизация – Елза Лалева.

 

Превръщането на една популярна детска книга в театрално представление, за мен беше голямо приключение. С всичките му трепети на възторг, боязън, омайвания, разочарования, нови очаквания, открития, уроци, полети и падения… Исках да се оттласна от книгата за феята Ванилия и същевременно да съм вярна на авторката и духа ѝ. Искаше ми се да се получи спектакъл за „приключението порастване". За Филип и Ванилия и техния леко критичен поглед към света на възрастните. За копнежа по приятелство, яснота, справедливост... за крилата от вдъхновение, които са ти нужни. За вдъхновението, което феите даряват. За траекторията на духа, която всеки може да си очертае...стига да си е намерил фея.

Елза Лалева

В края на миналата година се състоя премиера на петата книга от поредицата „Ванилия Величественова Всемогъщова“. На въпрос към Катя Антонова как започна историята между нея и Ванилия тя споделя:

 

„Изненадващо! Изведнъж е почувствах отегчена от разни твърде кротки и сладки феички и ми се прииска да срещна една вироглава, смела, провокативна и щура фея. Тогава се сетих, че имам подобен персонаж вкъщи – голямата ми дъщеря, която е моето вдъхновение за създаването на образа на Ванилия.

Катя Антонова

Не само читателският интерес е огромен. Премиерните дати за представлението бяха разпродадени за по-малко от три часа. Места няма да откриете и през март месец. Театър „София“ препоръчва да следите сайта и социалните канали на театъра, за да бъдете сред първите, които могат да закупят билети през април.

 

Какво още споделиха режисьорът Елза Лалева и актьорите Йоанна-Изабелла Върбанова и Мартин Петков - вижте във видеото.