Добро Утро, Европа

Какви са новите правила за яслите и градините в София?

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Край на пазенето на места в яслите и детските градини на София. Това обещаха официално тази седмица от Столичната община. Как на практика ще се случи това и какъв ще бъде контролът? Отговорите от Мария Минчева, директор на Дирекция “Образование” към Столична община. 

 

Мария Минчева - директор на Дирекция “Образование” към Столична община:

За първи път в наредбата има текст, който включва в санкции за родители, които записват децата си на градина, но не я ползват. Родителите могат да направят това, но трябва да уведомят директора на градината.

Има такива случаи, които съм виждала, в които родителите не водят децата си два месеца на градина, но са ги записали. Ако има такива случаи, те трябва да бъдат извинени със съответния документ.

Става въпрос за единични случаи. Контролът се осъществява от директора. 

Предучилищната подготовка на децата от 4-годишна възраст ще се провежда както досега, просто от следващата година става задължително, което означава, че СО трябва да осигури достъпа до такава.

За целта ще строим 19 нови сгради на детски градини, които ще приключат до края на тази година. Те се изграждат почти във всички райони. В Овча купел се изграждат 3 нови детски градини.

Друг натоварен квартал е Младост.

Освен това на 12 май ще се извърши първото класиране за детски градини, като свободните места ще бъдат обявени на 27 март. Тогава ще обявим 400 допълнителни места за деца втора група.

В момента има родители, които водят децата си на детска градина по месторабота. За местоработата обаче няма допълнителна точка. Но има детски градини, които разполагат със свободни места и са в близост до работата на родителите.

Вече с допълненията и измененията на наредбата, постоянният адрес носи повече точки за различните възрасти.

Родителите могат да бъдат спокойни, че ако децата им са посещавали общинска или частна детска ясла, ще получат по една точка допълнително.

 

Цялото интервю вижте във видеото.