Политика

ПП и ИТН в спор за Антикорупционната комисия

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 10 171648

Ново напрежение между "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ". Повод станаза конопроекта за нов председател на Антикорупционната комисия. Двете партии в спор и какви да бъдат промените.

 

Обвинения за интереси и саботаж между депутатите на Кирил Петков и Слави Трифонов. Ябълката на раздора този път стана декларация на "Продължаваме промяната" с която обявиха, че са внесли законопроекта за Антикорупционната комисия. Управляващите предлагат новият орган да бъде с разследващи инспектори, които да имат право да обжалват отказите на прокурорите да образуват досъдебно производство за престъпления. И критикуваха бившите си партньори от "Има такъв народ", че не искат промени в комисията.

 

Този законопроект беше спиран със задкулисни игри и ултимативни искания от лица представляващи политическата партия"Има такъв народ" Зад техните искания прозира страха от проверка на почтеноста, от осветляване на имуществото, интересите и зависимостите им.

Милен Матеев, ПП

Последва и отговор на "Има такъв народ". Според тях обаче с реформата в КПКОНПИ се цели едно-втори Гешев, който да работи в полза на управляващите.

 

Да се направи работещ закон, който не е противоконституционен. И тъй като ни обвиняват, че сме бавили, само ще спомена, че тази тема беше обсъждана коалиционен съвет на 31 януари в МС. От 31 януари до 24 май нямаше нищо. Сега чувам оправдания, че имали много работа и работили върху други закони. Защо обвиняват нас тогава?!

Ива Митева, ИТН

Междувременно на хоризонта се появи втори кандидат за председател на КПКОНПИ - така заедно с Бойко Рашков надпреварата се включва Бойко Атанасов, предложен от "Възраждане". А следващата седмица предстои законопроекта да бъде обсъден и в пленарна зала.