Euronews Primetime

Проф. Владимир Чуков: Руската икономика няма да издържи вечно на войната

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Трябва да се стигне до едно ниво на осъзнаване, че повече такива действия е невъзможно да бъдат водени. Путин не казва кога ще настъпи истински мир. Явно ще трябва загубите в жива сила да бъдат толкова големи, че да спре тази касапница. И втория аспект е, до колко ще издържи руската икономика. Но подобен тип икономика, която се базира върху агресия, върху военно-промишлен комплекс, няма как да издържи вечно. Това заяви в студиото на PrimeTime международният анализатор професор Владимир Чуков по повод годишнината от войната в Украйна.

Още в началото на войната, мнението, което изказах бе, че не става въпрос само за директен сблъсък между Русия и Украйна, а на два цивилизационни модела, на два блока. Виждаме, че това непрекъснато е повтаряно и отстоявано от Путин, включително и в речта му преди няколко дни. Около 80% от неговите тези, казани преди една година, някак се повтарят. Отново виждаме идеята за сблъсък между две цивилизации, но този път беше казано: „цивилизованите държави и останалите“. Той очевидно има предвид Русия да е сред останалите, добави професор Чуков.

В края на миналата година видяхме, че във войната в Украйна се вмести една друга война. Такава, която трае с години – Израело-Иранската война. За съжаление тя много плътно се вмества в обстоятелствата, в съюзничеството. Иран на този етап е единствената държава, която доказано е застанала зад Москва. Украйна пък предпочита Израел да бъде част от бъдещата формула на мира, анализира той.

А относно притесненията, че Русия може да използва ядрено оръжие, професор Чуков каза: "Съгласно руската стратегия за Национална сигурност, там е записано, че Русия е длъжна да употреби ядрено оръжие, когато е нападната нейната територия. Част от желанията на Запада са Украйна да не нанася удара на територията на Русия. Путин пък каза, че „Украйна е част от наши исторически територии“. Кои са тези исторически територии, само той може да каже. В тази реч беше казано, че в началото на 90-те на НАТО е предложено да се изтегли от Източна Европа. Нееднократно му беше казано, че това няма да стане. Източноевропейците не сме марионетки. Путин винаги говори за „нашия многонационален народ“. Там са 153 националности, които са в състава на днешната Руска федерация. Ами вижте в Източна Европа колко националности има, той може в един момент да каже, че това са техни исторически територии, и ние да станем част от неговия многонационален народ."

Целия разговор вижте във видеото.