Европа

Войната между Русия и Украйна навлиза в решаваща фаза

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

С навършването на една година от началото на руската инвазия в Украйна двете страни се подготвят за мащабни офанзиви, които могат да поставят нова, потенциално още по-катастрофална, фаза на конфликта.

През последните седмици Москва засили действията си за пълно овладяване на Донбас. Киев и западните му съюзници смятат, че руските сили ще се опитат да предприемат по-широки настъпления на други точки от дългата повече от 1000 км фронтова линия.

Кремъл настоява, че всяко бъдещо политическо споразумение трябва да включва признаването на анексирания Крим и останалите териториални придобивки в Източна и Южна Украйна.

"Част от обосновката зад следващата руска офанзива вероятно е нарушаване на способностите на Украйна да възстанови капацитета си за контранастъпление. Много зависи колко от своите резерви Украйна ще хвърли на бойното поле и колко ще се увеличават нейните загуби при спирането на руската офанзива", казва Джъстин Бронк, висш изследовател от Кралския институт.

Много западни експерти се опасяват, че най-големият конфликт в Европа, причинил смъртта на десетки хиляди хора и превърнал милиони в бежанци, може да се проточи с години. Някои се страхуват, че потенциално може да доведе до пряка конфронтация между Русия и НАТО.

Наред с подготовката за офанзивата си Москва има за цел да изтощи и смели украинските сили и да им попречи да преминат в контраофанзива.

"Това, което виждаме, е, че руснаците се окопават в дългосрочен план. Те нямат намерение да губят, в зависимост каква е тяхната дефиниция за победа на този етап. А Украйна не може да си позволи Русия да анексира нейни територии", смята Фиона Хил, която е бивш член на Съвета за национална сигурност на САЩ.

Украйна вероятно ще разполага с прозорец от 6 до 8 месеца да си върне голяма част от завзетите земи, докато Русия може да предприеме нова мобилизация, за да набере 500 000 военнослужещи. Докато те бъдат обучени за фронта, ще мине поне половин година.

Наблюдатели виждат малка перспектива за преговори, тъй като и двете страни искат да постигнат победа на бойното поле.

Но ако Украйна не успее да си върне повечето загубени територии, преди Москва да подсили войските си с още резервисти, резултатът би бил "продължителен застой".