Общество

Главен инспектор Георги Тодоров е "Пожарникар на годината"

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Началникът на службата по пожарна безопасност в Горна Оряховица е Пожарникар на 2022 г. Главен инспектор Георги Тодоров получи отличието от министъра на вътрешните работи. На церемонията наградени бяха и огнеборците, които взеха участие в спасителните действия при силното земетресение в Турция.

Повишаване на информираността за пожарна безопасност. Това е само едно от постиженията на гл. инсп. Георги Тодоров, който стана Пожарникар на 2022 г. Той е в системата вече 34 години.

„Детска мечта ми беше да стана огнеборец. Осъществих я и съм щастлив, защото това е призвание и отговорност. Искам да бъда все по-добър, защото в нашата професия няма постигнат връх, винаги напред и нагоре“, каза той.

На церемонията Пожарникар на годината, признание за геройството си получиха огнеборците, които се включиха в спасителната операция след силното земетресение в Турция.

„Вие, скъпи приятели, бяхте светлина в най-тъжната ни нощ, спасявайки стотици наши синове и дъщери от големите земетресения. До сега бяхте наши съседи, от сега сте наши кръвни братя“, заяви Айлин Секизкьок, посланик на Турция в България.

„Благодарени на вас, ние показахме че сме държава с ефективни институции, която може да се организира веднага и може да изпълнява сложни спасителни дейности и операции“, добави президентът Румен Радев.

В категорията „Държавен противопожарен контрол“, отличена беше инсп. Станимира Казакова от районната служба в Стара Загора.

„Контролирам заводи, големи обекти, във всеки един голям обект е необходимо да се осъществява противопожарен контрол. Пожелавам си по-лека година, тъй като контролната работа става все по-сложна. Пожелавам си и да няма пожари“, заяви тя.

Наградата Пожарникар на годината се присъжда вече 28 години.

„Когато човек ви види на различните бедствия, а те бяха много в онзи период. Та всеки, който ви е виждал там, в очите ви вижда огън. Огънят на призванието“, каза вътрешният министър Иван Демерджиев.