Euronews Сега

Циклонът "Генезис" удря Гърция през почивните дни

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 10 125026

Средиземноморски циклон, наречен "Генезис", удря Гърция през почивните дни. Очакват се проливни валежи, както и морски бури. Властите призовават хората да бъдат изключително внимателни, да обезопасят опасни предмети и да не остават в ниските части на сградите.

 

Опасно време очакват в Гърция. Властите предупреждават за рязко влошаване на времето в края на тази седмица. През страната ще премине средиземноморски циклон, наречен "Генезис“. Заради новата серия от бури властите призовават хората да проявяват голяма предпазливост и да избягват ненужно движение навън. 

Фронтът на ниско атмосферно налягане, който сега се намира над Италия, се придвижва на югоизток и ще засегне Западна, Централна и Северна Гърция от четвъртък до събота. Циклонът ще удари с проливни дъждове и бури, придружени от градушка, мълнии и силни ветрове. 

 

За всичко това са информирани компетентните държавни служби, както и областите и общините в страната. Всички сме в готовност да се справим незабавно с последиците от появата на тежки метеорологични явления. Съобщението ще бъде изпратено незабавно чрез телефон 112 до районите, в които се очаква да се появят явленията, и ще бъде валидно през следващите 24 часа.

Василиос Папагеоргиу, директор на Гражданска защита 

Министерството на климатичните кризи и защитата на гражданите посъветва хората по възможност да останат на закрито. Да не се преминава през наводнени улици, да се пътува само при крайна необходимост и то внимателно, като се следят разпорежданията на полицията. Туристите да не приближават плажа при информация за наближаване на циклона.

 

Отправяме силна препоръка към хората. Избягвайте ненужно движение по време на опасните метеорологични явления. Никога, по никаква причина, не пресичайте пеша или с автомобил пътища, които са наводнени. 

Василиос Папагеоргиу, директор на Гражданска защита

Те призовават гражданите да предприемат мерки за обезопасяване на незакрепени предмети, които могат да бъдат отнесени и да причинят щети или наранявания, като същевременно се уверят, че канализацията и водосточните тръби не са запушени и работят правилно.


На хората се препоръчва също да вземат предпазни мерки по време на интензивните гръмотевични бури, докато са в домовете си, като изключат телевизорите си от антените на покрива и от електрозахранването, да избягват да боравят с телефони и електронни устройства, тъй като те могат да провеждат електричество. Според синоптиците бурята ще обхване първо северната част на страната и островите в Егейско море. При риск ще се спира движението на фериботи.


В повишена готовност са силите на Гражданска защита, пожарната и полицията в Гърция.