Общество

Технически проблем спря временно продажбата на билети за влаковете

От Euronews България Euronews България

Проблем в софтуера на БДЖ спря продажбата на билети в цялата страна. Тя беше възложена на кондукторите във влаковете. Ситуацията създаде объркване сред пътуващите, които се качваха във вагоните без да са платили предварително.

На жп гара Велико Търново днес не продаваха билети на касата, а насочваха пътниците да си ги купят от кондукторите.

Станимир Маринов ще пътува за Казанлък. Билетът му струва 6,50 лева. Казва, че за пръв път ще се качи като нередовен пътник.

„Кондукторите ще продават билети, във влака ще се продават билети. Системата не работи! Фактически се качвам нередовен. Ще си купя билет от влака, откъде да го купя“, казва Маринов.

„Преди пет минути и на касата ми казаха ,че във влака се продават билетите. Аз често пътувам до Кръстец и се разхождам и се връщам, и си купувам оттук, за първи път ми се случва това нещо. Тя не може да ми даде билет - електронната система дала отказ. Аз като пенсионер- отиване и връщане до Кръстец е 4 лева“, казва Томас Томавски.

Искра Тодорова ще пътува с детето си до Трявна и не крие притеснението си, че е без билет.

„Системата им в момента не работи, така ни отговориха и ще си купим във влака. За пръв път ми се случва. Така ми казаха - да си купим от влака, надявам се да няма проблеми“, разказва Тодорова.

От БДЖ съобщиха за Евронюз България, че новата версия на системата за резервация и билетопродаване е била внедрена в нощта срещу 21 февруари и заради проблем със свързването на сървъра с НАП, продажбата на билети временно е била поета от кондукторите. Системата се възстанови поетапно в ранните следобедни часове на деня.