Свят

Русия замрази участието си в договора за ядрени оръжия "Нов СТАРТ"

От Euronews България Euronews България

Русия преустановява участието си в Договора за намаляване на стратегическите настъпателни оръжия, известен като "Нов СТАРТ". Документът е подписан между Москва и Вашингтон и предвижда намаляване на ядрените бойни глави. 

"Повтарям. Не излизаме от договора. А именно преустановяваме своето участие", натърти президентът на Русия Владимир Путин към края на годишното си обръщение пред Федералното събрание в Москва, без да прави повече пояснения. 

"Нов СТАРТ" бе подписан през 2010 година от президентите Медведев и Обама. Той ограничава броя на ядрените бойни заряди на всяка от страните до 1550, а броя на междуконтиненталните балистични ракети, балистичните ракети базирани на подводници и на тежки бомбардировачи - до 700.

Днес Путин подчерта, че Русия ще извърши нови ядрени опити, но само ако САЩ направят това. Той обоснова решението си за замразеното членство в "Нов СТАРТ" с твърдението, че чрез войната в Украйна Америка създават заплаха за стратегическата военна авиация на Русия и отказват предвидените в договора взаимни инспекции на ядреното въоръжение. 

Това бе и единственият нов акцент в продължилата един час и 45 минути реч на руския президент. 

Путин декларира, че Русия е готова да тества ядрени оръжие, но ако САЩ го направят първи. Въпреки това той изключи възможността първи да нанесе ядрен удар.

За сметка на това обеща войната в Украйна, която той нарича "специална военна операция" да продължи. И отново, в свой стил, обвини Запада и Киев, че са я започнали първи. 

"Русия не воюва с украинския народ, а с неговия режим, който държи хората за заложници", обяви Путин. Той посочи още, че руската икономика е устояла на западните санкции. И заплаши Запада с военен отговор, ако продължи да снабдява Украйна с оръжие. 

Речта, която той отложи през декември, идва преди първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна в петък. Останалата част от нея бе посветена повече на теми, засягащи вътрешния живот на страната, включително амбициозни планове за подпомагане семействата на военнослужещите, развитие на инфраструктурата, хвалби за икономически постижения, строителство на нови училища и - не за първи път - атаки към ЛГБТ общността и възхвала на "християнското семейство". 

Речта на Владимир Путин идва броени дни преди навършването на една година от началото на руската военна инвазия в Украйна. И само ден, след като американският президент Джо Байдън изненадващо посети Киев.

Днес на посещение в Украйна е министър-председателят на Италия Джорджа Мелони.