Общество

Мисията „военен лекар“ – да служиш на държавата, докато спасяваш живот

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Мисията военен лекар - какво е да служиш на държавата, докато спасяваш човешки живот? За първите мисии зад граница и рисковете на професията, в следващия репортаж. 

Дълг, чест, дисциплина, отговорност. Така военните медици описват призванието си.

 

Ние трябва да бъдем не само добри лекари, но да си военен лекар е нещо съвсем различно, мисии, обслужване на военнослужещи, не дай боже във военни действия, но ние затова се готвим.

ген. Венцислав Мутафчийски

Като най-тежката си мисия генералът определя тази в Афганистан.

„Много емоционална мисия е първата ми, през 1999г., когато осигурявахме бежански лагер в Северна Македония от косоварски бежанци. Там имаше много бременни, деца, жени“, споделя ген. Мутафчийски.

А първият випуск военни медици в историята вече са преминали служба в Мали, Африка. Това са младшите сержанти Михаела Камарашева и Мария Цекина.

 

Бяхме там 120 дни, което се равнява на 4 месеца, видях заболявания, които на нашите географски ширини не могат да бъдат видени, сблъскахме се с маларията, която е тропическо заболяване, смятам, че това е от полза и като медик и като военнослужещ.

Мария Цекина

Да спасяваш живот в полеви условия не е лека задача, но мотивацията е най-важното качество, споделят сестрите.

Моята цел беше да ходя на мисии, да съм в различни точки на света и да бъда максимално полезна за целия свят, казва Цекина.

 

-Комбинира военното с медицинската специалност и исках да помагам на хората, а част от армията е по-интересно. -Какво е чувството да носиш униформа? -Чувството е отговорно, а и е чест за мен да нося униформа.

Михаела Камарашева

А какво е да си част от първия випуск военни медици?

„Смея да твърдя, че това е най-хубавото нещо, което ми се е случвало, защото бяхме първия випуск, ние начертахме пътя на следващите и се надявам да видим много хора, които имат желание да го работят и учат“, споделя Мария Цекина.

А ген. Мутафчийски се обръща към курсистите със съвет.

 

Бъдете готови за предизвикателствата, защото те ще се явят тогава, когато не очаквате.

ген. Вемцислав Мутафчийски

За Euronews Bulgaria Йоана Георгиева.