Euronews Primetime

Икономистът Агоп Каспарян: Няма основание за такива проценти на инфлацията

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Чисто икономически няма основание да има увеличаване и такива проценти на инфлацията, тъй като бизнесът се адаптира към високите цени на горивата и енергоносителите. Може да се говори за някакво картелно споразумение, но има държавни институции, това е тяхната работа – до обследват, да предприемат мерки, ако някъде се случва нещо такова. Въпросът е, че аз не виждам желание да се случи това. Това заяви в студиото на PrimeTime икономистът Агоп Каспарян.

Най-вероятно в средата на годината няма да успеем да достигнем нива на инфлацията от 1-2%. Логиката ми, когато направих тази прогноза беше, а и все още е, че високите нива на инфлация бяха на базата на 2021 г. 2022-а, при увеличаването на цените, при една ниска база от 2021 г., това рефлектира върху годишната и месечната инфлация. Това беше породено от войната в Украйна и високите цени на горивата. Към момента, всеки един производител, всеки един продавач, би трябвало да се е адаптирал. Затова и нивата трябва да се стабилизират. Ние виждаме нещо такова вече. Аз преди началото на годината казах, че ако продължават политиките по безумни компенсации за бизнеса, безумно раздуване на държавни бюджети, нещата няма да доведат до това, за което говорим, а тъкмо стабилизиране на цените, добави той. 

Един процес по намаляване на цените, тогава говорим за дефлация. А ние все още сме с двуцифрена инфлация. Затова и не виждам как скоро може да се стигне до такова понижение, коментира Каспарян.

За мен има една манипулация с пазара в момента, последен напън да се увеличат максимално цените. Това изливане на компенсации от страна на служебното правителство за изцяло печеливши бизнеси и в същото време за губещи такива, това налива едни пари в икономиката. Това увеличава търсенето и предлагането, а това рефлектира върху цените, заяви той.

Не си видя желание нито от предното правителство, нито от предния парламент, нито от БНБ, нито от служебния кабинет за влизане в еврозоната и приемане на еврото. Даже сега преобладават анти-кампании по темата, каза Каспарян по темата с приамането на еврото в България.

Целия разговор вижте във видеото.