Общество

„Гръмнахме муха с пушка за слон“: Държавата е виновна за монопола в енергетиката, смята експерт

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Санкцията срещу „Лукойл-България“ е част от мащабна наказателна атака срещу руската компания в цяла Европа. Така енергийният експерт Явор Куюмджиев коментира в ефира на Euronews Bulgaria наложената глоба на рафинерията.

Миналия петък Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция в размер на 67 771 454 лева за извършено от компанията законово нарушение, свързано злоупотреба с господстващо положение. Има нещо малко революционно, защото досега КЗК е проверявала за картел много фирми, не само „Лукойл“, но не е наказвала с такава значима сума, допълни Куюмджиев.

Според него "монополното положение на няколко компании възникна преди десетина години, до този момент имаше регистрирани над 150 търговци на горива. Тогава бяха въведени законови промени, които на практика изключиха малките играчи. И от 150, тези търговци станаха 5-6. Така че това монополно положение е предизвикано от държавата".

"Не се решава проблем да гърмиш муха с пушка за слон. Общо взето стигнахме до тук", обобщи енергийният специалист.

По думите му повече от 10 години у нас няма реална конкуренция в търговията с горива на едро. "Нужни са законови промени или пък да се върне старото положение на реална конкуренция на пазара", допълни той.

На въпрос какви условия може да паднат цените на горивата, Куюмджиев отговори: "при условия на истинска конкуренция".

На въпрос за влизането на България в Еврозоната евентуално през юли 2024 г., както анонсира служебният финансов министър Росица Велкова, той каза, „че приемането на еврото е много силно политически решение. И затова, подобно на 2007 г., когато ни приеха в ЕС, сега също може и да ни вземат".

Вижте още във видеото.