Политика

Стоил Цицелков: Една камера не гарантира честността на изборите

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Проблемът със заснемането на преброяването след края на изборния ден е какво ще стане, ако камерата в секцията не работи. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria изборният експерт Стоил Цицелков.

Той е член на Обществения съвет към ЦИК. 

„Трябва да имаме ясни правила, защото това ще се случи. И не би трябвало подобна ситуация да хвърля сянка върху честността на изборите. Най-малкото защото една камера не може да гарантира коректността, гарантират я подготвените членове на СИК, които са тренирани и изпратени от партии“, коментира още Цицелков.

Тревогата му - както негова, така и на съвета, била относно подготовката и компетентността на членовете в секционните избирателни комисии. 

Законът гласи, че в реално време трябва да се заснеме броенето на бюлетини след края на изборния ден, но все още предстои да се реши как това технически ще се случи. Всички имаме дигитални камери на телефоните си и в момента въпросът е какво качество ще има този запис. Знаем и че няма интернет навсякъде. Всичко това повдига повече въпроси, отколкото дава отговори.

Според решение на ЦИК отпреди 10-ина дни Министерският съвет е натоварен със задачата да осигури снимащите устройства, които да са с висока защита и да могат в реално време да предават картина от преброяването в изборните секции след края на изборния ден. 

Цицелков сподели още, че в обществения съвет към ЦИК са притеснени и от задълбочаване на нерешените проблеми от предишните избори. 

 

Вижте още във видеото: