Добро Утро, Европа

Александър Симов, БСП: Гласуването против бюджета в зала ще има тежка политическа цена

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 10 100448

В този бюджет са залегнали важни идеи. Има политики, които са необходими за следващите 6 месеца, защото наистина стоят много проблеми, за които трябва да се реагира. Гласуването „против“ в зала ще има тежка политическа цена за тези, които не изкарат адекватни аргументи. Такова мнение изрази в предаването „Добро утро, Европа“ депутатът от „БСП за България“ Александър Симов.


По отношение на приемането на бюджета за 2022 година, според него всичко зависи от дебатите в зала. Той припомни, че в рамките на 46-ото Народно събрание (след изборите на 11 юли), без да има никаква управленска конструкция, актуализация на бюджета все пак беше приета. Независимо, че по думите на един анализатор, в онзи момент всички бяха в опозиция, актуализацията мина. Аз смятам, че това, което се случва в комисията, е играта на „Има такъв народ“, каза Симов. Той допълни, че в зала е много по-трудно да се обявиш срещу част от идеите, които са залегнали в бюджета.


Очакванията бяха, че правителството ще се разтресе по някаква сериозна идеологическа причина – или кризата в Украйна, или дебатите около Северна Македония... Истината е, че всичко стана „по български“ – заради пари. Отказът да се предоставят допълнителни пари на регионалното министерство за разплащане с фирмите на Бойко Борисов, убеден е социалистът.


Ако повярваме на социологическите проучвания, 8 партии имат шанс да попаднат в парламента. Само искам да си представите какво означава това – най-голямата група вероятно ще бъде от около 55-60 депутати. Как се прави управленска формула в такъв момент, пита Симов.


В българската политика здравият разум не е чак толкова голяма ценност, каза още депутатът.


Цялото интервю вижте във видеото.