Икономика

Блокираният украински износ заплашва милиони с глад

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 09 202907

Политици и бизнес лидери опитват да намерят решение на блокирания украински износ на зърнени култури. В Париж се проведе дискусия, в която основна тема бе как да се помогне на Украйна да избегне руската блокада в Черно море, за да изнесе зърнените си култури.

 

Пшеницата се превърна в новото злато. От началото на годината до средата на май цената на пшеницата се повиши един и половина пъти, и с още 6 на сто от 16 май насам, след като Индия, преживяла най-тежката суша, забрани износа ѝ. Светът е на ръба на дългосрочна продоволствена криза, която може да доведе до ръба на глада стотици милиони хора. Ако войната в Украйна продължи, 323 милиона души са изложени на риск от глад, смята ръководителят на Световната продоволствена програма Дейвид Бийзли.

 

Стотици милиони на различни континенти могат да се окажат на прага на недостиг на храна и още по-лошо – на глада. Русия е изцяло отговорна за това. Ние дори не знаем какви други кризи подготвя Русия за свободния свят.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

Среща на тема „Бъдещето, което искаме“ се проведе в централата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в Париж. Участниците обсъждаха въпроса за износа на зърно от Украйна и за блокираните пристанища в Черно море.

 

Нашите усилия за предотвратяване на продоволствена криза трябва да започнат от украинските пристанища в Черно море. Трябва да освободим милионите тонове зърнени култури, блокирани там заради конфликта. Трябва да предложим на президента Зеленски гаранциите, от които се нуждае, че пристанищата няма да бъдат атакувани.

Марио Драги – премиер на Италия

Много трудно е да се замени превозът на зърното по море, тъй като преди войната над 90% от украинската пшеница се изнасяше именно по този начин. Железопътният транспорт е основна алтернатива, но има проблем – различната ширина на релсовия път в Украйна и Европа.


Другата алтернатива е маршрутът на юг през румънските пристанища на Дунав и Констанца на Черно море.