Свят

Лидер на "Ислямска държава" е убит в Сирия

От Euronews България Euronews България
Armenia Explosion 22226392872153 (1) Снимка: AP

Експлозия рани четирима американски военнослужещи по време на военна операция, при която беше убит високопоставен лидер на групировката "Ислямска държава" (ИД) в Сирия, съобщи Централното командване на американската армия (CENTCOM).

"Снощи, по време на партньорски хеликоптерен рейд на САЩ и Сирийските демократични сили в североизточна Сирия, в резултат на взрив на мишена бяха ранени четирима американски военнослужещи и едно работно куче", се казва в изявление на CENTCOM, цитирано от АФП.

Лидерът на ИД, идентифициран като Хамза ал-Хомси, е убит, а американските военнослужещи и кучето се лекуват в американско медицинско заведение в Ирак, се допълва в изявлението.

Вашингтон оглавява международната коалиция, която се бори с ИД.

След като през 2019 г. джихадистите изгубиха последните си парчета територия в полза на местните кюрдски сили, остатъците от ИД в Сирия се оттеглиха предимно в пустинни скривалища в източната част на страната.

Оттогава те използват тези скривалища за засади на водените от кюрдите сили и сирийските правителствени войски. Същевременно те продължават да извършват нападения в Ирак.