Европа

Френски ученици се готвят за образователен обмен във Великобритания

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 09 144521

Френските ученици, които пътуват до Великобритания през лятото, сега трябва да отделят повече време за административна подготовка заради Брекзит. Притежанието на паспорт стана задължителен елемент от пътуванията до Острова. 

 

В това училище в Колмар, в Североизточна Франция, се готвят да заминат за шотландската столица Единбург. Учителят по английски език държи паспортите на децата, необходими за влизане във Великобритания, вместо личната карта, която вече не важи за страната заради Брекзит. Новият регламент значително усложни организирането на училищни пътувания до Острова. 

 

Беше истинско предизвикателство, няколко дни се чудихме дали да отменим пътуването. В крайна сметка решихме да го осъществим.

Сара Лепюфъл, учителка по английски език

Основното препятствие е получаването на паспорт навреме, обяснява родител.

 

Свързах се с кметството в Колмар, за да си уговоря среща за паспорта на дъщеря ми, но най-ранните дати бяха в края на юни. Затова се обърнах към съседни градове, но всички варианти за среща бяха на много по-късни дати. Единствената по-ранна възможност беше в град Ферет, който е на един час път с кола.

Беноа Фишер, родител

Наред с това издаването на паспорт за тийнейджърите струва около 40 евро, а в някои случаи може да достигне и над 100.

За учениците посещенията в чужбина са глътка въздух след две години на пандемия, в които бяха лишени от пътувания и срещи с приятели. Новите ограничения, свързани с Брекзит, доведоха до значително по-малко пътувания до Обединеното кралство. Сега френските училища предпочитат други англоговорящи страни като Ирландия.