Политика

Новите коалиции: Пет партийни обединения поеха към предсрочния вот

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

49-тото Народно събрание се очертава да бъде парламентът на коалициите. Днес в Централната избирателна се регистрира обединението между Продължаваме промяната и Демократична България. Основната им заявка – силно парламентарно присъствие.

"Съединението прави силата, днес вкарваме истински смисъл в това. В предишното НС разбрахме, че съединението прави силата преди изборите", заяви Кирил Петков.

Мнозинство в парламента означава и възможност за провеждане на реформи, смятат коалиционните партньори.

"Нашата коалиция трябва да получи мандат да управлява, да налага условия, да налага дневен ред, да провежда реформи, а това изисква голяма политическа сила", каза Христо Иванов.

Мотото на обединението отново ще бъде "леви цели с десни средства".

"Това, което сме се договорили с колегите е да спазваме 3% бюджетен дефицит, в рамките на който ще продължим социалните програми, които започнахме", категоричен бе Асен Василев.

Още една коалиция се записа за парламентарните избори. Бившите депутати от ИТН Ива Митева и Любомир Каримански стават лидери на коалиция „Заедно“. Във формацията влизат 4 партии – „Зелените“, „Сбор“, Социалдемократи и Движение на непартийните кандидати.

"Определено се явяваме с очаквания да постигнем 10%", каза Юлиян Софрониев.

"Червените линии две години ни докараха до бездната и мисля, че тази тиня, в която газим, трябва да престане", заяви Ива Митева.

Тази коалиция обаче не търси реформи, а стабилност. Обединението поставя на преден план не идеологически спорове, а постигане на икономически резултати.

"И ние сме заедно, защото поставяме проблемите на хората в икономиката и в социално-битовата част пред проблемите в политическото боричкане и идеологията", добави Любомир Каримански.

Коалицията на Ива Митева и Каримански не е последната, която може да се заформи. Партията на Стефан Янев „Български възход“ се регистрира в ЦИК отделно, но от формацията признават, че се водят преговори с ВМРО. Целите – отново диалог и стабилност.

"Утре ще излезем с декларация, която ще призове политически партии и граждански сдружения да се включат в нашите усилия за налагане на разум", сподели Янев.

А за общи листи ли става въпрос?

"За всичко става въпрос", отсече той.

Партиите и коалициите имат срок до сряда да се регистрират за изборите, а срокът за промени в коалициите е до 25 февруари . След това политическите играчи трябва да се разберат за реформи или стабилност ще работят.