Икономика

Средната заплата в обществения сектор мина 2000 лв.

От Euronews България Euronews България
Pari Levove Bgnes Снимка: БГНЕС

За първи път средната заплата в обществения сектор изпреварва тази в частния сектор и минава 2000 лв. Това се вижда от данните на Националния статистически институт за последното тримесечие на 2022 г., оповестени във вторник. За последните три месеца на годината заетите в публичния сектор са получавали средна заплата в размер на 2015 лв., което не включва годишните премии.

С тях пък средното възнаграждение за тримесечието достига 2098 лв. В същото време, средните заплати на работещите в частния сектор, които са три пъти повече, да последното тримесечие на м. г.са стигнали 1833 лв. без годишните бонуси.

Ръстът в средните възнаграждения в публичния сектор за последното тримесечие на годината спрямо предходното е два пъти по-висок от реализираното увеличение в частни сектор, сочат още данните на НСИ.

Grafika NSI N Таблица: НСИ

Средните заплати на чиновници, учители, служители на обществените институции са нараснали от 1806 през третото на 2015 лв. за четвъртото тримесечие на годината или с 11,6%. За частни сектор увеличението е от 1723 на 1833 или 6,4%.

На годишна база пък средната месечна работна заплата през периода октомври - декември 2022 г. (спрямо последното тримесечие на 2021 г.) бележи най-голямо e увеличението в икономическите дейности: "Селско, горско и рибно стопанство“ - с 23,4%, "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - с 23,1%, и "Други дейности" - с 22,1%.