Свят

Николай Радулов: Шпионските балони са по-евтини и по-ефективни от сателитите

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Китай има шпионска програма за наблюдение от години, а балоните са предпочитани пред сателитите, защото са много по-евтини. Това коментира в студиото на Euronews Bulgaria експертът по национална сигурност Николай Радулов на фона на събитията в САЩ. В неделя американски военни изтребители свалиха четвърти неидентифициран летящ обект на територията на страната. Радулов посочи, че изстрелването на един сателит струва колкото използването на 600 балона. 

 

Съвременните балони имат много възможности. Освен това, се приемат като консуматив – те минават, след това могат да се самоунищожат или да бъдат унищожени с апаратура, която е заложена в тях.

Всичко, което се случва, и на което те са свидетели, се предава онлайн непрекъснато на спътниковите средства за връзка, посочи Радулов.

„Балоните летят на една достатъчно голяма височина, за да са незабележими. Твърди се, че почти не дават отражение на радарите“, каза още експертът.

 

Много е широк спектърът от информация, която могат да събират – от визуална информация до всичко, което е свързано с радиофона, с излъчвания, с наличие на най-различни обекти, които са замаскирани и не се виждат с просто око, с рентгени...

Цялото интервю вижте във видеото.