Добро Утро, Европа

Зеленски: Битката за Северодонецк определя съдбата на Донбас

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 09 124410

Битката за Северодонецк може да определи съдбата на целия Донбас. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски. По-рано украинските сили бяха изтласкани към покрайнините на индустриалния град.

 

Докато сраженията се ожесточават, а след руска бомбардировка украинските сили бяха изтласкани към покрайнините на Сеевердонецк, президентът Володимир Зеленски заяви, че битката за индустриалния град може да се окаже ключова за целия Донбас.

 

Това е много жестока и много трудна битка. Може би една от най-трудните битки в тази война. Благодарен съм на всеки един, който защитава района. До голяма степен там сега се решава съдбата на нашия Донбас.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

В момента почти целият Северодонецк е под руски контрол. Центърът на съседния Лисичанск, който е под тежък обстрел, е напълно разрушен. В двата града остават около 15 000 души, които не могат да бъдат евакуирани. Ако Северодонецк и Лисичанск бъдат превзети, Русия ще държи цялата Луганска област. 

Междувременно от ООН предупредиха, че последствията от войната в Украйна засягат над 1 и половина милиарда души по света.