Добро Утро, Европа

Раздор при управляващите: Парите за пътища и антикорупционната комисия се оказаха в основата на коалиционния разпад

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 09 093623

Четворната управляваща коалиция е пред разпад. Слави Трифонов оттегли министрите си и каза, че слага "край на агонията", а от ПП обявиха, че са готови да управляват с правителство на малцинството. От БСП застанаха твърдо  зад премиера Кирил Петков, а от ДБ настояха за диалог и се обявиха срещу предсрочни избори.

 

Всяка седмица откакто сме на власт ни се казва, че това правителство ще падне... то още не е паднало.

Кирил Петков - министър-председател

В сряда министрите се събраха на редовното си заседание, на което трябваше да приемат актуализацията на бюджета. Министрите от ИТН обаче си тръгнаха предсрочно заради финалния вариант на актуализацията на бюджета. А в следобедните часове лидерът на партията Слави Трифонов обяви от Фейсбук: 

 

Доброволно излизам от управлението. Ако целта беше облаги, щях да стоя усмихнат и ояден в тая коалиция. Само че за разлика от "Продължаваме промяната", аз не съм такъв. Така че от днес изтеглям министрите на "Има такъв народ" и слагам край на тая коалиция и на тая агония, това е.

Слави Трифонов - лидер на ИТН

"Депутатите от ИТН ще подкрепят актуализацията на бюджета в частта на социалните мерки и пенсиите на хората, но няма да подкрепят останалата част, защото е вредна и води страната към разруха", категоричен беше Трифонов. Той посочи и мотивите за решението за напускане на управлението.

 

Напускането на министрите на ИТН е повод, а причините, поради, които тази коалиция не работи и ние нямаме място в нея са две: Македония и факта, че в държавата вече няма пари.

Слави Трифонов - лидер на ИТН

Половин час по-късно последва и реакция от ПП. Премиерът Кирил Петков отсече: Днес е денят на водораздела. И обяви двете теми, станали причина за разрива с ИТН -  Гроздан Караджов поискал пари за пътните фирми:

 

В тази актуализация той поиска допълнително 3,6 млрд. да бъдат платени на същите фирми, които последните години бяха разследвани от министър Рашков за злоупотреби. 

Кирил Петков - министър-председател

От ПП поискали Бойко Рашков да оглави антикорупционната комисия, но от ИТН отказали - без да обяснят защо. Сега обаче нямало пречка Рашков да поеме ръководството на разследващия орган.

 

Вече близо година в МВР се провеждат упорити разследвания на дейността на различни длъжностни лица от управлението на Борисов, свързано тясно с конкретни фирми, на които в противоречие със законите е било възложено изграждането на автомагистрали в нашата страна.

Бойко Рашков - министър на вътрешните работи

От ПП са готови за управление с правителство на малцинството, но ще разчитат на подкрепата на депутати от ИТН.

 

Имаше едно разбиране,че ще се сложи край на кражбите...

Асен Василев - вицепремиер и министър на финансите

- На кого ще разчитате в парламента? - Вярвам, че има хора от ИТН които вярват в същите принципи.

Кирил Петков - министър-председател

А от БСП застанаха зад ПП и се обявиха против нови избори.

 

Не се притесняваме от избори, намираме ги вредни в този момент.

Корнелия Нинова - лидер на БСП

"Вероятно всеки е искал да сложи край на коалицията, но това не слага край на агонията. Защото това, което липсваше в изказването на г-н Трифонов, е какво следва оттук нататък за страната", коментира съпредседателят на ДБ Христо Иванов.  Все още няма реакции от опозицията в лицето на ГЕРБ/СДС и ДПС. Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов обяви,че вижда предсрочни избори - нещо, което, по думите му, българското общество чакало.