Политика

САЩ наказват Владислав Горанов и Румен Овчаров за корупция по "Магнитски" (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Бившият финансов министър от правителството на ГЕРБ Владислав Горанов и бившият вицепремиер и енергиен министър на "тройната коалиция" Румен Овчаров са сред санкционираните българи по глобалния закон "Магнитски", съобщиха от посолството на САЩ у нас.

Новата порция наказания е срещу общо петима души, а сред тях са двамата бивши шефове на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов и Александър Николов. Петият в списъка е обвиняемият за шпионаж в полза на руснаци Николай Малинов - лидер на Движение "Русофили".

"Държавният глава Румен Радев високо цени подкрепата на стратегическите партньори на България САЩ и Великобритания в борбата с корупцията, принос за което имат наложените санкции на български граждани. Президентът Румен Радев призовава българските институции и политици за реален и неотклонен ангажимент към борбата с корупцията и утвърждаване на върховенството на правото. Нашето общество очаква следващото Народно събрание да се ангажира с антикорупционното законодателство, предложено от служебното правителство", съобщиха от прессекретариата на държавния глава, почти веднага след мейла от посолството. 

Според съобщението на американското МФ Румен Овчаров многократно е участвал в корупционни договори в сферата на енергетиката с руски енергийни компании, получавайки подкупи и други облаги в замяна на договори с фиксирана цена за руски газ и ядрено гориво и договори за поддръжка на АЕЦ „Козлодуй“.

"Овчаров е получил повече от 5 млн. евро в сметки в офшорни банки, откакто е бил министър на енергетиката. Свързаните с Русия договори за ядрено гориво, договорени от свързани с Овчаров лица, са стрували на АЕЦ „Козлодуй“ до 50 милиона евро по-скъпо, което е довело до десетки милиони неправомерно получени печалби за участниците. Овчаров допълнително се е облагодетелствал от завишените цени на българската енергия чрез въвеждането на ненужни посредници на пазара на електроенергия. Например, въпреки че АЕЦ „Козлодуй” има договор за продажба на електроенергия директно на българската Национална електрическа компания (НЕК), Овчаров е съгласувал с Николов получаването на договори за закупуване на електроенергия от АЕЦ „Козлодуй”, която те впоследствие препродават на НЕК, печелейки за сметка на държавата и българския народ", пише в съобщението.

Овчаров, Николов и Генов са координирали помежду си вземането на комисиони чрез корупционно пренасочване на договорите за услуги за АЕЦ “Козлодуй” към собствените си бизнес интереси, избягвайки контрола на българските органи чрез офшорно управление. Произтичащите от тези корупционни договори бизнес договорености са продължили поне до 2020 г., когато бизнесите, подкрепяни от Овчаров, печелят договор за услуги с АЕЦ „Козлодуй“ и му предоставят част от приходите.

Освен това Николов и Генов са се съгласили да приемат пет милиона лева в подкупи от чуждестранни лица на ръководни длъжности в ядрената енергетика срещу гаранции по договорите на АЕЦ „Козлодуй“ твърди МФ на САЩ.

Включването на Владислав Горанов в списъка „Магнитски“ е заради действия, свързани с интересите на предишните двама санкционирани по "Магнитски" – Делян Пеевски и Васил Божков.

Владислав Горанов е описан като бивш депутат и министър на финансите в последните две правителства на ГЕРБ – в периода ноември 2014 г. - юли 2020 г.

"Горанов има връзки с посочения от OFAC олигарх и бивш български депутат Делян Пеевски. Горанов използва позицията си на министър на финансите, за да улесни подкупването на български служители и да лиши българското правителство от данъчни приходи в полза на българските олигарси", се казва в съобщението на американското финансово министерство, което бе разпространено в петък вечер.

В него се казва още, че като финансов министър „Горанов е участвал в корупционна схема, довела до десетки милиони евро, изплатени на български официални лица в замяна на благоприятно законодателство за заинтересованите страни, участващи в хазартната индустрия“.

Rumen Ovcharov BGNES Снимка: БГНЕС

Освен това Държавният департамент налага визови ограничения на Овчаров, Николов и Горанов „за участие в значителна корупция“. В резултат на тази мярка посочените лица и членовете на семействата им нямат право да влизат на територията на САЩ.

В ТАНДЕМ

„Обединеното кралство, въз основа на британския Режим за глобални санкции за противодействие на корупцията, също наложи санкции във връзка с тежки форми на корупция и злоупотреба с държавни средства на три корумпирани фигури в България: Васил Крумов Божков, известен български бизнесмен и олигарх; Делян Славчев Пеевски, олигарх и бивш депутат, и Илко Димитров Желязков, бивш заместник-председател на българската Държавна агенция „Технически операции“, се посочва още в съобщението.

Тази мярка затвърждава предходните санкции на САЩ срещу тези лица по програмата за санкции на Глобалния закон „Магнитски“ и официалната мярка на Държавния департамент срещу Пеевски и Желязков по чл. 7031, б. „в“, наложени през юни 2021 г.

СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА

„Тези координирани действия са в подкрепа на американската Стратегия за противодействие на корупцията и са показателни за ангажимента на САЩ и Обединеното кралство за насърчаване на търсенето на отговорност за корупция и оказване на помощ на нашия съюзник в НАТО, България, за осъществяване на неотложни реформи в областта на върховенството на правото.

Корупцията, извършвана от санкционираните днес лица, е отражение на системен модел за лично обогатяване за сметка на българския народ, държава и демократични институции. Съединените щати и Обединеното кралство са непоколебимо солидарни с онези в България, които се стремят да се борят с корупцията и да укрепват върховенството на правовата държава“, декларират от САЩ и Великобритания.

ПРЕДИШНИТЕ НАКАЗАНИ

През лятото на 2021 г. по същия механизъм санкции бяха наложени на други трима небезизвестни българи - Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Мерките срещу тях включваха блокиране на всички техни активи и собственост в САЩ, както и забрана американски граждани да извършват трансакции с тях и да им се предоставят каквито и да било средства, стоки или услуги. Освен тях, по закона "Магнитски" в същия период бяха санкционирани още трима българи - бившият зам.-министър на икономиката от третия кабинет на ГЕРБ Александър Манолев, директорът на агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и неговият заместник Красимир Томов. Първият българин в списъците на щатското финансово министерство бе на съдията от вече несъществуващия специализирания наказателен съд Андон Михалов през зимата на 2020 г.