Euronews Primetime

Георги Лозанов: Путиновата пропаганда взе големи жертви в България

Георги Лозанов Доц. Георги Лозанов

Политически спирането на излъчването на още три руски телевизии след приемането на шестия пакет санкции на ЕС срещу Русия е правилен ход, защото сме част от една общност и трябва да сме солидарни към нея.

Това каза пред Euronews Bulgaria доц. Георги Лозанов, медиен анализатор и преподавател във Факултета по журналистика в Софийския университет. 

 

Това е въпрос на принадлежност към една част от света. От гледна точка на ефективността на тази забрана обаче не мисля че тя ще е голяма, каза още доц. Лозанов. Който иска може да ги намери как да ги гледа. От медийна гледна точка доц. Лозанов смята, че не може да има такава забрана. Това е цензура. Тъй като живеем в демократични общества, всяко мнение което не е престъпление е може да бъде публично изказано. Част от путиновата пропаганда обаче е престъпление, защото оправдава убиването на хора.

Според доц. Лозанов, много малко хора в България са жертва на путиновата пропаганда през руските медии, те са жертва през тукашните тролове и тукашната пета колона, която има своите гласове в медиите. Това е пътят, по който се извършва промиването на мозъци у нас. По думите на доц. Лозанов, продукцията на руските тролове се е увеличила 10 пъти след началото на войната в Украйна. Тази пропаганда в България е взела големи жертви. Според последните изследвания, които смятат, че НАТО е започнало войната, а не Русия, т.е. хората които си затварят очите са над 40% - абсолютно невъзможен процент за никоя друга държава. Дори и за Унгария, които имат доста по-близка политика към Путин. Малко преди да нападне Украйна, Путин вече беше нападнал България и Румъния като беше казал, че трябва да излязат от НАТО. И тогава хибридната война, която се води в България доби особено голям размах. Путин може да не спечели войната в Украйна, но с една хибридна война може да победи в България – да дойде лоялно към него правителство, което да извади България от НАТО. Единственото, на което може да се разчита е здравия разум на хората, защото всяко ограничаване, дори и на фалшивите новини е цензура.