Политика

Петков за поисканите оръжия от Украйна: Ще спазваме решението на Народното събрание

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Кирил Петков (1) Кирил Петков посети Садово.

Дискусията дали да изпращаме оръжие или не на Украйна, вече я водихме, има решение на Народното събрание и ние ще го спазваме.

Това заяви премиерът Кирил Петков по време на огледите на пораженнията от бурята в Садово.

 

В момента първите техники за ремонт идват. Това, което сме обещали, това ще направим. Не смятам, че на всеки две седмици трябва да отваряме тази темата отново.

Кирил Петков, министър-председател

Петков е убеден, че е направено достатъчно към този момент. "Аз смятам, че това, което направихме за Украйна на ниво подкрепа на бежанците, на ниво средствата, които до този момент сме вкарали, всякакави хуманитарни помощи, ще ремонтираме техники, които на друго място не могат да се ремонтират. Говорим за бойни машини от сериозен калибър. Това, че всичките мерки сме подкрепили, когато става дума за санкциите към Русия. Смятам, че България е направила достатъчно в тази насока и ще продължим да ги подкрепяме", категоричен бе Петков.
Министерството на външните работи (МВнР) потвърди в понеделник, че украинският посланик в София Виталий Москаленко е изпратил официална нота с искане България да предостави на страната му свое старо съветско въоръжение. Предстои нотата да бъде изпратена на компетентните ведомства, уточняват от Външно.
Премиерът бе на посещение в Садово заедно с министъра на земеделието Иван Иванов. Двамата разговаряха със земеделци за унищожената от градушка реколта и начините за компенсиране на щетите. 

Относно дали ще има втори танкер с нефт от САЩ, след като първият подрани, Петков бе категоричен, че на 23 юни ще дойде вторият танкер с гориво от САЩ.