Добро Утро, Европа

Военен експерт: Трябва да си дадем старото оръжие на Украйна, за да вземем ново от Германия

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Доц. Георги Цветков Доц. Георги Цветков

Русия няма как да постигне успех

На Украйна им е необходимо оръжие непрекъснато, така че е нормално да повдигат въпроса колкото се може по-често. Може би една от конкретните причини е, че преди броени дни Гърция обяви, че ще предостави значителни количества оръжия.

Това коментира в студиото на Euronews Bulgaria експертът по национална сигурност доц. Георги Цветков, в отговор на въпрос защо сега Украйна поиска с нота оръжие от България.

 

Гръцкото оръжие се предоставя по схемата за компенсации от Германия, т.е. старо гръцко оръжие като БМП-1 заминава за Украйна, а ново немско пристига в Гърция. Вероятно нотата е пряко свързана с това решение на Гърция и подсказва, че това е вариант и за България. Украинците търсят именно съветска техника, тъй като са необходими много големи количества. В Украйна се е провела мобилизация, която означава, че имат достатъчно хора във въоръжените си сили, но им липсва достатъчно количество въоръжение и техника. Необходимите количества няма как да се надяват, че могат да придобият новопроизведени оръжия, каза експертът.

Според доц. Цветков решението на парламента за ремонт на военна техника може да бъде надградено във всеки един момент и това трябва да бъде направено. Причините са две – ако е имало опасения, че Европа ще е достатъчно единна и какъв ще е краят на този конфликт, вече е повече от ясно, че Европа и НАТО са единни и Русия няма как да постигне успех в Украйна. Като по-пряка причина за предоставяне на въоръжение е, че ни предстои цялостно превъоръжаване. Тоест така или иначе трябва да се освободим от старата съветска техника и можем да използваме механизма, предлаган от Германия. Експертът подчерта, че помощта не е безвъзмездна.